Kamasz panaszok

Isznak, dohányoznak, drogoznak és felelőtlenül szexelnek a mai európai tizenévesek. Ennek egészségügyi következményei a teljes életükre kihathatnak.

A hivatalos egészségügyi statisztikák azt mutatják, hogy a kamaszok egészségét minden korábbinál több és súlyosabb veszély fenyegeti. Ezt is hivatott megelőzni a Heim Pál Gyermekkórház közreműködésével induló kamasz egészségügyi szűrőprogram. Az elhízás kockázata és ténye az egyik legriasztóbb jel, de az alkoholfogyasztás és dohányzás is aggasztó méreteket ölt a kamaszok körében, nem beszélve a drogfüggési kockázatokról.

fiatalok

A szexuális érés és a felelőtlen szeretkezés súlyos következményei  több, mint  figyelmeztetőek. Hájasak, isznak, válogatás nélkül szexelnek, drogokon élnek: a tizenévesek életmódja ma már “a közegészségügy potenciális időzített bombája? – állapította meg a brit orvoskamara. A bulizó életforma azt jelenti, hogy a mai tizenévesek mindent elkövetnek azért, hogy későbbi életükben betegségekkel küszködjenek.

A British Medical Association (BMA) szerint gyors cselekvésre van szükség, ha a mai fiatalok önpusztító és egészségrontó életformáját meg akarjuk változtatni. Anglia tisztifőorvosa azt jósolta, hogy a mai tizenévesek előbb halnak meg, mint a szüleik. Nem sokkal jobb a helyzet más uniós országokban, így Magyarországon sem.

A magyar gyerekek ugyan jobb egészségügyi ellátást és oktatást kapnak, mint a fejlett ipari országokban élő gyerekek többsége, viszont többet isznak, dohányoznak, és jobban fenyegeti őket a kamaszkori teherbe esés, mint kortársaikat, derült ki az OECD gyermekjólétet vizsgáló, legutóbbi tanulmányából.

Hazánk a negyedik legrosszabb helyen áll a dohányzó fiatalok arányát tekintve. A magyar 15 éves gyerekek 21 százaléka szív el egy cigarettát legalább egyszer egy héten, szemben az OECD-átlaggal, ami 17 százalék. Magyarország a hatodik legrosszabb helyen végzett az alkoholfogyasztási mutatókat nézve. A 13 és 15 éves korosztály összesített adatai szerint nálunk a gyerekek 23 százaléka volt már részeg legalább kétszer életében.

fiatalok2

Ezért is fontos a már 2010 tavaszán elindult, Tiszta lappal elnevezésű magyar szűrőprogram, amely tizenévesek egészségi állapotát veszi fókuszba, kiemelten az ortopédiai, a kardiovascularis, a szemészeti, a bőrgyógyászati, a hallás, a fogászati és a mentalhigiénés területekre. A program szervezője a Fővárosi Önkormányzat, szakmai központja a Heim Pál Gyermekkórház. Szakmai vezetője, Prof. Dr.Czinner Antal, tudományos igazgató, a Napidoktornak elmondta:

Ez a csoport életkorából és élethelyzetéből adódóan, az egészségtelen életmód tekintetében az egyik legsérülékenyebb, legkönnyebben befolyásolható. Az első néhány száz vizsgálat előrevetíti a megelőzés fontosságát: a fiatalok egyharmada egy vagy több egészségügyi problémával él együtt ? hangsúlyozta Czinner professzor.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.