Játékbabák segíthetnek az Alzheimer-kórral küzdőknek?

Sok demencia által sújtott idősnél beválik

Mint ismert, a gyermekeknek komfortérzetet nyújtanak a játékbabák – ám hasonló hatást gyakorolnak az idősekre is, akik demencia miatt szenvednek, állítják az Alzheimer-kórt kutató szakemberek.

A gyermekek számára megnyugvást hoznak a játékbabák. Komfortérzetet biztosítnak azonban az élet későbbi szakaszában is – a demencia és az Alzheimer-kór által uralt idős embereknél. Két hölgy igazi hírnévre tett szert azzal, hogy különböző típusú memóriavesztésben szenvedő embereknek játékbabát ajándékoztak egy Kentucky-ban levő idősotthonban. Képeket készítettek arról, milyen örömmel ölelgetik a babákat tulajdonosaik és kiposztolták a Facebookra.

A koncepció egyébként nem új. A kutatók „játékbaba terápiának” nevezik a módszert, s azt jelenti, hogy a közepestől a súlyos demenciában szenvedő embereknek segítenek vele. A szakemberek úgy vélik, a módszernek vannak előnyei és hátrányai is.

Fotó: 123rf.com

“A szájról szájra terjedő hírek szerint javíthatják a páciensek hangulatát, megnyugtatják őket, amikor izgatottak, s olyan érzést nyújtanak, mintha lenne társaságuk” – mondta el Ruth Drew, az Alzheimer Szövetség információs és támogatási szolgáltatásainak vezetője.

“Egyes emberek azonban túlzottan is kötődhetnek a babához és szorongást élnek meg, ha nincs náluk – de olyan is előfordul, olyannyira belevonják magukat a játékbaba gondozásába, hogy az egy stresszes házimunkává válik számukra” – magyarázta Drew.

A gondozók közül nem egy fenntartással kezelné a játékbaba ajándékozást, mert úgy érzik, lealacsonyító és leereszkedő gesztusnak is tűnhet. Ugyanakkor, aki nyitott az ötletre, annak érdemes megpróbálnia.

Arra biztatjuk a gondozókat, fedezzenek fel olyan tevékenységeket, amelyek a legjobban lekötik az illetőt, akit gondoznak” – mondta Ruth Drew. – “Az Alzheimer-kórral élő emberek, különösen a betegség késői szakaszában, különbözőképpen reagálhatnak különféle kölcsönhatásokra vagy ingerekre.”

„Noha sosem volt robusztus tudományos kísérlet, mely a játékbaba terápia előnyeit bizonyította volna, azoknak, akik komfortosnak találják azt, biztonságos módszernek tűnik az Alzheimer-kórral élők életének javítására” – tette hozzá Neha Pathak orvos, a WebMD orvos-szerzője.

Amennyiben a játékbaba mégsem jó választás demenciás vagy Alzheimer-kóros szerettünk számára, ki lehet deríteni azt is, élvezik-e esetleg a zenét vagy a háziállatok társaságát – akár a tánccal is lehet próbálkozni, véli DrewA lényeg az, hogy olyan tevékenységeket találjunk, amelyeket tudnak élvezni és segítenek nekik méltósággal élni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.