Izületi fájdalmakra: Cápa!

Malac füle, tehénlégcső, cápaporc. Akár boszorkányok bájitala is lehetne, de igazából mindegyik kondroitinforrás. Sok izületi gyulladásban szenvedő beteg hiszi úgy, hogy ezzel enyhíthetik borzalmas fájdalmaikat.

A szer hívei állítják, hogy rövid távon csökkenti a fájdalmat, sőt, hosszú ideig történő alkalmazásukkal akár vissza is épülhet az ízvégek közötti porc. Néhányuknak meggyőződése az is, hogy meg is akadályozhatja a betegség kialakulását. Az orvostársadalmat azonban megosztja a készítmény. Egy kisebb léptékű tanulmány szerint a hatóanyag csak placebó hatást váltott ki.

Ennek hatására a Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Minősítő Intézet nem javasolta a kondoritin alkalmazását izületi gyulladás esetén. Ennek ellenére a kondroitin és a kagylóból kivont glükozamin is kapható, receptre és anélkül is. Világszerte évente több mint 2 milliárd font (kb. 600 milliárd forint) bevételt hoz.

A Genfi Orvosi Egyetem nemrég megjelent tanulmánya végre talán bebizonyítja, hogy a táplálékkiegészíő mégis hatásos. Egy hat hónapig tartó, kétszeresen vak kísérlet során a kutatók 162 izületi gyulladásos. Azok, akik napi 800 mg kondroitint szedtek (a javasolt adag majdnem kétszerese), arról számoltak be, hogy csökkent a kézfájdalmuk, illetve erősebben tudtak markolni vele. A társaság fele placebó tablettát kapott, ők semmilyen javulásról nem számoltak be.

r9oso0o51

Az állatorvosok már húsz éve alkalmazzák a kondroitin és glükozamin kombinációját kutyák és lovak izületi elváltozásaira. Dr. Sarah Brewer táplálkozástani szakértő elmondta: „Saját szememmel láttam, ahogy a kutyák teljesen átalakultak a szer hatására. Az állatok esetében nem lehet szó placebó hatásról.” A kondroitin egy, a testben természetes állapotban előforduló molekula, az izületekben található porc fő alkotóeleme, melynek mennyisége az évek során egyre csökken. A feltételezések szerint a kondroitin fogyasztásával a készletek megőrizhetők, újratölthetők. Dr. Brewer napi 1 200 mg-ot javasolt belőle.

Douglas Dunlop, a Southampton Egyetemi Kórház csípő- és térdsebésze elmondta, hogy a többnyire ötvenes éveikben járó betegei véleménye megoszlik. „Vagy esküsznek rá, vagy teljesen hatástalannak találják.” Dr. Brewer szerint a megosztottságot az eltérő genetikai felépítés okozhatja. „Szerintem a hatás azon múlik, ki szedi be, mert az emberek szervezete eltérően reagál a gyógyszerekre. Például három emberből csak kettőnél hat a köhögéscsillapító. A kondroitin fájdalomcsillapítóként működik azoknál, akik rövid ideig szedik. Az izületi gyulladás folyamatát is visszafordíthatja, de csak akkor, ha legalább két évig alkalmazzák, tehát ez már hosszú távú hatás.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.