Itt az ősz, és máris beteg vagy?

Sokan érzik úgy, hogy a hűvösebb napokkal együtt megérkezett a náthaszezon is az életükbe. Ősztől nyárig szinte egyik betegség követi a másikat, ha van valamilyen fertőzés a közelükben, ők azt biztosan elkapják.

Dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk ilyen esetben?

Fertőzésre való hajlam

Ha valaki a környezetében élőknél jelentősen gyakrabban kap el – sok esetben akár súlyosabb és nehezebben is kezelhető – fertőzést, arra rendszerint azt mondjuk, hogy gyenge az immunrendszere. Ilyen esetben a gyakori fertőzések mellett rendszerint az általános közérzete, egészségi állapota sem megfelelő, egyéb tünet, betegség is fennállhat az érintetteknél: például autoimmun rendellenességek, a szervezetben jelen lévő gyulladásra utaló magas CRP szint, vagy egyéb vérkép eltérések – például vérszegénység -, gyakori emésztési problémák – étvágytalanság, hasmenés, hasfájás, puffadás – csecsemők és gyermekek esetében a fejlődés elmaradása. A fertőzésre való fokozott hajlam hátterében tehát rendszerint megtalálható valamilyen egyéb ok is.

Fotó: 123rf.com

Mit tehetsz, ha gyakori betegségektől szenvedsz?

Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, sok esetben már egy gyors vérvizsgálat is sokat elárulhat a kiváltó okokról. A tünetek függvényében egyéb vizsgálatokra is szükség lehet, ezek eredményét a kezelőorvos mindig a panaszainkkal összefüggésben értékeli.

„Az esetek kisebb részében áll immunbetegség a háttérben, ilyen irányban azonban érdemes szűrővizsgálatokat végeztetni. Ezeknek a betegségeknek némelyike olyan enyhe tüneteket okoz, hogy az érintettek évekig nem is ismerik fel, vagy épp a gyakori fertőzések irányítják csak rá a figyelmet. Emellett fül-orr-gégész véleményének megkérése, olykor az orrmelléküregek megítélésére készült képalkotó vizsgálat (pl. CT vizsgálat) is segíthet egy esetleges hajlamosító anatómiai ok felismerésében” – mondja Dr. Kádár János.

Fotó: 123rf.com

Tanácsok a megelőzéshez

  • Egészségi állapotunk megőrzése, a fertőzések elkerülése érdekében nagyon fontos a rendszeres és alapos kézmosás. Étkezések előtt mindig, de orrfújás, köhögés után, mosdó használatot követően is, kisgyermek pelenkacseréje után, ha levittük a szemetet, vagy hazaérkezésünkkor minden alkalommal.
  • Fontos, hogy ételeinket és italainkat ne osszuk meg másokkal (kerülendő a közös pohár és evőeszköz használat).
  • Ne látogassuk beteg ismerőseinket, igyekezzük csökkenteni a kockázatot, hogy elkapjuk a fertőzéseket.
  • Az olyan időszakokban, amikor fokozott a kórokozók terjedésének kockázata, fertőtlenítsük rendszeresen a gyakran használt eszközöket a lakásban. Kritikus pont például a távirányító és a kilincsek is.
  • Kérje kezelőorvos tanácsát a védőoltásokkal kapcsolatban! Segíthetnek csökkenteni egyes betegségek kockázatát, de gyakori megbetegedések esetén különösen fontos a megfelelő időzítés, védőoltás lázas állapotban, akut betegség ideje alatt nem adható.
  • A kialvatlanság és a krónikus stressz bizonyítottan csökkenti a védekezőképességet a betegségekkel szemben. Felnőttek esetében átlagosan napi 7 óra alvás javasolt. Ha elalvási problémáink vannak, vagy gyakran felébredünk, krónikus nappali fáradtság esetén érdemes alvás specialista segítségét kérni. A stressz csökkentésében életvezetési tanácsadó tud segíteni, de jótékony a masszázs, a jóga, a hobbi és a rendszeres sport.
  • A rendszeres testmozgás tehát fontos, de lényeges a személyre szabott edzésterv. Mozgásterapeuta az esetleg meglévő betegségeink mellett is biztonsággal végezhető mozgásformát és rendszerességet tud javasolni. A túl intenzív, gyakori vagy megerőltető edzés például még fáradékonyabbá tehet, nem támogatja az egyébként is legyengült immunrendszert.
  • Az egészséges táplálkozás mellett annak, aki gyakran betegeskedik, érdemes figyelmet fordítani a vitaminprólásra is. Azonban jóval eredményesebbek lehetünk az esetleges hiányállapotok kezelésében, ha orvosi ellenőrzés mellett és javaslatra szedjük a készítményeket. Alacsony D-vitamin szint is lehet okozója a gyakori betegségeknek, ilyenkor vérvizsgálatot követően, egyéni dózisban szükséges pótolni, de a személyre szabott adagolás például vashiány esetén is lényeges.
  • Egyes, légúti fertőzést okozó, de már jelölt baktériumokból kapható olyan készítmény, melynek alkalmazása a felső légutakat hasonlóan immunizálja, mint egy „oltás”, adásuk rendre veszélytelen, de hasznos lehet. Előtte azonban szakember véleményének a megkérdezésére van szükség.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.