Ismerd fel kedvenced betegségét – 10 tünet

Mindannyian felelősséggel tartozunk kisállataink egészségi állapotáért. A rák őket is veszélyezteti!

Sokan bele sem gondolnak, hogy a rák nem csupán az embereket érheti el, háziállataink ugyanúgy veszélyeztetve vannak, mint embertársaink. Kutatások kimutatták, hogy a háziállatok körében elsősorban a rák okoz halálos kimenetelű megbetegedéseket.

Cikkünk segítségével Te is megtudhatod, melyek azok a tünetek, amelyek után mindenképpen érdemes ellátogatni az állatorvoshoz. Légy körültekintő, figyeld háziállatod viselkedését, reakcióit, szervezetét!

1. Búbok, puffadások, csomók

Nem feltétlenül minden bőr alatti csomó, vagy puffadás utal rákos elváltozásra, azonban ha azt észleljük, hogy növekszik, és nem szívódik fel, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Egy szövettani vizsgálattal azonnal kideríthető, hogy van e okunk aggódni kedvencünkért.

2. Rettenetes szagok

Ha nagyon büdös szagokat érzünk a kutyán, a kutya szájában vagy egyéb részein, mindenképpen látogassunk el egy állatorvoshoz. Nem biztos, hogy gyomorrontásról van szó!

gyerek_kutya1

3. Rendellenes hányás, széklet

Amint észreveszed, hogy háziállatod, hány, hasmenése van, esetleg vérzik valahol, azonnal hívj állatorvost! Emellett ha feltűnik, hogy kutyád vagy macskád felpuffadt, felfújódott valószínűleg komoly baj lehet, jobban teszed, ha Te magad viszed be egy klinikára!

4. Bőrbetegségek

Ha az állatkádon csúnya, nehezen gyógyuló sebeket, véres kaparásnyomokat, fetőző bőrbetegséget fedezel fel, célszerű megmutatni egy doktornak, ugyan is nem csak a bolhacsípés kikapart sebei lehetnek ezek, hanem a daganatok, a rák egy-egy tünete is!

5. Súlyveszteség

A rák olyan megbetegedés, amely hirtelen, feltűnő súlyvesztést produkál mind az emberek, mind a kutyák esetében.

6. Étvágytalanság

A kutyák, macskák általában soha nem hagyják abba az evést ok nélkül, vagy mert nem ízlik az étel. Az étvágytalanságnak lehetnek lelki, de ugyanúgy testi okai is.

7. Köhögés, nehézlégzés

Ezeket a tüneteket produkálhat,a szívbetegség, tüdőbetegség és sajnos rák is. Mindenképp forduljunk orvoshoz!

macska5

8. Letargia, depresszió

Ha észreveszed, hogy háziállatod változtatott a viselkedésén, többet alszik, levesebbet játszik, kedvetlen, esetleg agresszív akkor szintén keressünk fel egy orvost, mert ezek a tünetek mindenképpen megbetegedésre, esetleg legjobb esetben vemhességre utalnak.

9. Fürdőszobai szokásokban bekövetkező változás

Ha kedvenced többet, kevesebbet végzi a dolgát, emellett vért fedezel fel a székletében az biztosan rákra utal.

10. Fájdalom

Ha észrevehetően fájdalmai vannak cicádnak vagy kisebednek, az jelenthet ízületi gyulladást is, de sajnos a legtöbb esetben csontrákra, vagy belső szervi rákra utal.

Forrás: