Intelligens kötszer

Ausztrál kutatók olyan „intelligens” kötszert fejlesztettek ki, amely színének változtatásával jelzi, hogy a seb állapota romlik vagy javul.

A találmány a lábfekélyek és a hasonló betegségek kezelésének javításához vezethet. A kutatócsoport vezetője, Louise van der Werff, a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation munkatársa elmondta, hogy a kötszer színe vörös és kék között váltakozik, a seb hőmérsékletétől függően. Ha a seb elfertőződik, jellemzően melegebbé válik. Hidegebbé pedig akkor válik, ha például rossz a vérellátás” – nyilatkozta.

A seb állapotának változásai nem mindig nyilvánvalók. A hőmérsékletváltozásra reagáló folyadékkristályok felhasználásával kifejlesztett szálak a kötszerben fél Celsius foknál is kisebb változást képesek érzékelni. „A hőmérséklet nyilvánvaló jel; ha ez láthatóvá válik a szín változásának köszönhetően, az remélhetőleg sokat segít” – véli a kutató.

kotszer480

Van der Werff hozzátette, hogy a tervek szerint a színváltó szálat egy szövetbe lehetne beépíteni, amelyből kötszert készítenének. Az elsődleges cél a krónikus sebellátás, vagyis az idősek, az elhízottak és a cukorbetegek kezelése, akik lábszárfekélytől, nyomási fekélytől és ehhez hasonló rendellenességektől szenvednek, amelyek megfelelő gyógyulása nagyon hosszú időt vesz igénybe.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.