Infekciók és a terhesség – 1.rész

Herpesz vírus okozta fertőzések

CYTOMEGALOVÍRUS FERTŐZÉS

A cytomegalovírus (CMV) a leggyakoribb kongenitális fertőzést okozó mikroorganizmus. A szexuális úton terjedő megbetegedések közé sorolják, jóllehet nem kizárólag nemi úton terjed. A vírus a cervix nyálkahártyáján kívül a testnedvekből (vér, nyál, ondó, anyatej, vizelet), sőt a székletből is izolálható. Vertikális transzmissziója az anyából a magzatba transzplacentárisan, a szülőcsatornán való áthaladás közben, valamint az anyatej közvetítésével történhet.

A primer anyai fertőzés gyakran tünetmentes, vagy csak enyhébb mononucleosis szerű formában jelenik meg. Mindezt vírusantigén, valamint specifikus IgM megjelenése kíséri. Hazánkban a fertilis korú nők mintegy 80%-a szeropozitív, azaz már átesett a fertőzésen. Ez az arány rossz szociális körülmények és higiénés viszonyok között a 90-100%-ot is elérheti.

A fertőzés gyakran akvirálható csecsemő vagy kisgyermekkorban, gyermekközösségekben a szerokonverziós arány meghaladhatja az 50%-ot. Tünetei hasonlóak az anyai infekcióhoz.4530A szeronegatív terhesek 2-4%-ában lehet számítani primer infekcióra a terhesség során. Ezek mintegy felében kerül sor transztplacentáris átvitelre, azaz a magzat fertőződésére. Hazánkban átlagosan 100 újszülöttre jut egy CMV-fertőzés. A kongenitális CMV-fertőzés következményei rendkívül változatosak lehetnek. Az érintett magzatok 5%-a méhen belül vagy újszülöttkorban meghal.

Az esetek 5-10%-át képezik a súlyos, virulens esetek, amelyek már közvetlenül a születés után felismerhetők. További 10-15%-ot tesznek ki az enyhébb, szubklinikai formák, ahol a többnyire idegrendszeri károsodásokra (mentális retardáció, látás- és hallászavarok) csak az első életévek során derül fény. A fennmaradó 70%-ban a fertőzés tünetmentesen zajlik le és következmény nélkül marad.

Az intrauterin fertőzés következményei nagyban függenek attól, hogy az a terhesség melyik stádiumában következett be. Az első trimeszterbeli fertőzés következményei a legsúlyosabbak, ilyenkor többnyire az agy is károsodik (microcephalia, periventricularis meszesedés). A második trimeszterbeli fertőzések esetén már a súlyos gyulladásos tünetek dominálnak (hepatosplenomegalia, ascites és a non-immun hydrops, encephalitis, chorioretinitis), míg a terhesség vége felé bekövetkező fertőzés enyhébb tüneteket, esetleg csak viraemiát eredményezhet.45311A fertőzés gyanúját legtöbbször a magzati ultrahangvizsgálat veti fel. A jellegzetes agyi (meszesedés) és hasi (ascites, hepatosplenomegalia) ultrahangjelek már középidős terhességekben is diagnosztikai értékűek.

Infekció gyanúja esetén specifikus ellenanyagszint, valamint IgM-meghatározását kell végezni. A legpontosabb diagnózist a kórokozó direkt kimutatásával érhetjük el a magzatvízből (tenyésztés vagy PCR), ennek szenzitivitása eléri a 80-100%-ot. A CMV-fertőzés kezelésére nincs lehetőség, mivel mind az antivirális kemoterápia, mind az interferon-kezelés eredménytelen. Veszélyeztetett környezetben a higiénés rendszabályok fokozott betartása, a cseppfertőzés, valamint a testnedvektől való fertőzés elkerülése ajánlható. Amennyiben a terhes primer infekciója igazolható, a gesztáció 20. hetéig a terhesség megszakítása indokolt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.