Így vigyázzunk vénáinkra nyáron!

Végre itt a jó idő, hétágra süt a nap, minden a természetbe és a vízpartra, na meg a hűs árnyékba szólítja az embert.

A különböző mozgásformák jótékonyan hatnak a keringés működésére, így a visszérproblémák megelőzésében is segítségünkre lehetnek. Arról, hogy pontosan mire kell figyelniük nyáron a vénás betegséggel küzdőknek, illetve hogy mit tehetünk az erek egészségéért ebben az évszakban, Dr. Tóth Tamást kérdeztük.

Köztudott, hogy ereink a meleg hatására a hőleadás érdekében kitágulnak. Sajnos azok, akik visszérbetegséggel küzdenek, eleve lazább falú, tágabb vénákkal rendelkeznek, így panaszaik a nyári melegben fokozódhatnak.

„Az már kitágult vénákban a hőmérséklet emelkedése okozta tágulás hatására még több vér gyűlik meg, ezáltal a feszülő, nehézláb-érzés még kellemetlenebbé válhat. Ezen okok következtében a vénás trombózis kialakulása is jobban fenyeget ilyenkor” – fejti ki az orvos.

Mit tehetünk a megelőzés, illetve a panaszok enyhítése érdekében?

Alapvetően ugyanazok a szabályok érvényesek, mint máskor: mozogjunk minél többet, étkezzünk egészségesen és igyunk elegendő folyadékot. A testsúly-kontroll, azaz az ideális testsúly beállítása és annak megtartása szintén alapvető jelentőségű.

A visszérproblémákkal küzdőknél nagyon fontos, hogy rendszeresen végezzenek nem kimerítő, dinamikus mozgást, mert ezáltal a lábban található izompumpát működtetik, ami nagyban segíti a vénás keringést. Ajánlott aktivitások például a séta, kirándulás, túrázás, a kerékpározás és az úszás (az előbbi mozgásformák abban az esetben, ha nem a tűző napon és a legnagyobb hőségben űzzük őket).

„Emellett érdemes odafigyelni éjjelente a végtag polcolására és amennyire csak lehetséges a végtag rugalmas kompressziójára. Amennyiben a panaszok fokozódnak, javasolt érsebészhez fordulni, hogy kivizsgálva a betegséget megfelelő gyógyszeres, esetleges sebészi alternatívát tudjunk nyújtani” – fűzi hozzá Dr. Tóth Tamás. A szakértő még elmondta, hogy súlyosabb esetekben, amikor a műtét már elkerülhetetlen, érdemes azt az őszi-téli-kora tavaszi időszakra tervezni, mert a beavatkozás utáni, néhány hétig tartó rugalmas pólyázás nyáron kellemetlen és kevésbé higiénikus. 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.