Így előzd meg a csontritkulást, ha férfi vagy!

A csontritkulás nemcsak a nők mumusa. Ha úgy gondoljuk, a hölgyeket sokkal inkább érinti a probléma, mint az urakat, nem árt tisztában lennünk a tényekkel és a megelőzési lehetőségekkel, hogy elkerüljük a csontok törését – különösen a kor előrehaladtával.

Nemcsak a nőknek kell fokozottan tartaniuk a csontritkulástól. A férfiakat ugyanúgy érinti a probléma és sajnos, ha közülük elesik valaki és eltöri a csípőjét, nagyobb valószínűséggel jelentősebb komplikáció származik a törésből, mint a hölgyeknél – beleértve a kerekesszékbe kerülést és az elhalálozást is.

Gisele Wolf-Klein orvos, a North Shore-LIJ Health System geriátriai oktatás vezetője kiemeli, hogy a csontritkulás idősödő férfiak millióit érinti, s még többen vannak azok, akik már annak „előszobájában” vannak: osteopeniában szenvednek, alacsony a csontsűrűségük. Dr. Wolf-Klein annak a tanulmánynak a társszerzője, mely kimutatta, hogy a férfiakat ritkán vizsgálják meg osteoporosis szempontjából. Ez azt is jelzi, hogy az orvosok is kevésbé veszik komolyan, milyen jelentős hatása lehet a problémának rájuk nézve.

Szerencsére több dolgot tehetnek az erősebbik nem képviselői, hogy megelőzzék a már veszélyesnek minősülő állapotok kialakulását vagy minőségibb életet éljenek, ha már jelen van náluk a probléma. Lássuk, hogyan!

csontok1

1.Konzultáljunk orvosunkkal, volt-e felmenőink között olyan, aki csontritkulásban szenvedett.

Apánknak, nagybátyánknak, nagyapánknak nem voltak-e megmagyarázhatatlan csonttörései?  „Mindez nagyon fontos, ahogyan azt az információt is meg kell osztanunk a doktorral, hogy nekünk volt-e a múltban törésünk” – hangsúlyozza Dr. Wolf-Klein. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy orvosunk tudja, ha szteroidokat szedtünk, asztmára vagy egyéb betegségekre, akár fiatal felnőtt korunkban. Ezek a gyógyszerek ugyanis képesek gyengíteni a fejlődő csontokat.

2.Erősítsük meg csontjainkat.

Végezzünk súlyemelő gyakorlatokat, hogy hozzájáruljunk az osteoporosis megelőzéséhez. Nagyon jó a séta, a futás, de fontos a megfelelő cipő használata is, hogy ne rongáljuk a csontokat, ízületeket, inakat – emeli ki Dr. Wolf-Klein, hozzátéve, hogy a súlyok emelgetését ésszerűen végezzük és túlzásokba se essünk.

Érdemes megbeszélnünk orvosunkkal, milyen típusú gyakorlatokat javasol a számunkra.

ferfi

3.Étkezzünk helyesen.

A táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a megelőzésben. A csontok óvása érdekében a kalcium- és D-vitamin bevitelről nem szabad megfeledkeznünk, amelyeket kiegészítő formában is alkalmazhatunk. A férfiak sajnos a nőknél sokkal kevésbé figyelnek oda arra, hogy a csontok egészségét étkezésükkel megőrizzék.

Ám mielőtt „bespájzolnánk” kiegészítőkből, konzultáljunk orvosunkkal, mit ajánl, ugyanis az adagokat nem árt személyre szabni.

4.Viseljünk jó cipőt.

Ha ugyanis törékenyek a csontjaink, az esések katasztrofális következményekkel járhatnak. Mielőtt bármilyen aktivitásba belefognánk, így például a macskakövön sétálásba, hegymászásba, futásba vagy bármibe, igen lényeges az erre alkalmas lábbeli kiválasztása. Meg kell előzni az esést, amely töréssel járhat – javasolja dr. Gisele Wolf-Klein.

Ellenőrizzük le a cipőnket, milyen állapotban van. Ha kell, cseréljük másikra. Olyan lábbelire van szükségünk, amelyben megbízhatunk.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu