Ígéretes új kezelés a tuberkulózis ellen

Nagy gondot okoz az antibiotikum-rezisztencia

Egy, kutatók által kifejlesztett új kezelés antibiotikumokkal együtt jól alkalmazható a gyógyszer-rezisztens tuberkulózis ellen – csökkentheti az antibiotikum-rezisztenciát, mely a hagyományos kezelések eredménye.

Tuberkulózissal küzdő betegek ezrei számára jelenthet ígéretes megoldást egy újonnan kifejlesztett kezelés. Az erről szóló új tanulmány kifejti: a pácienseknek inhalátort adnak, amely csökkenti a tüdőkben a tuberkulózist okozó baktériumok jelenlétét, s egyben segít az immunrendszernek megküzdeni a betegséggel.

Sajnos, mára számos tuberkulózisos eset vált ellenállóvá a létező antibiotikumokkal szemben. Az új használható az utóbbi gyógyszerek mellett, hogy a gyógyszerrezisztens tuberkulózissal szembeszálljanak, s potenciálisan csökkentsék az antibiotikum-rezisztencia arányát is, mely a hagyományos antibiotikus kezelések eredménye” – magyarázta el Sally-Ann Cryan, az Ír Sebészek Királyi Kollégiumának (Royal College of Surgeons in Ireland – RCSI) professzor asszisztense.

A tuberkulózis világszerte a 10 vezető halálok közé sorolható. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2017-ben10 millió ember betegedett meg a kórban s közülük 1,6 millió meg is halt.

A tanulmány során a kutatócsoport ún. permetezési-szárítási eljárást alkalmazott, s a transz-retinoinsav (ATRA) oldatot – mely az A-vitamin származéka – fogyasztásra alkalmas részecskékbe csomagolta, így elég aprók voltak ahhoz, hogy inhalátorban használják őket. Az European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics szaklapban közzétett felfedezés bemutatta, hogy ezek a részecskék hatékony kezelést nyújtottak, s jelentős mértékben csökkentették a tuberkulózis okozta baktériumok jelenlétét, valamint a velük összefüggő tüdőkárosodást.

Sajnos, a tuberkulózis ma is komoly problémát jelent a világon. Sürgős szükség van olyan, innovatív kezelésekre, mint ez, hogy elérjük az ENSZ egészségügyi célkitűzéseit – 2030-ig ugyanis meg kell szüntetni az ilyen betegségek jelenlétét a világon” – mondta el Joseph Keane, a dublini Trinity College professzora.

Eddig csupán egy oltás létezett a tuberkulózis ellen, melyet 1921-ben fejlesztettek ki – s ez sajnos nem megbízható a betegség leggyakoribb formájának megelőzésében, ráadásul nem is alkalmas minden beteg számára. A vakcina a tuberkulózis specifikus formái ellen a leghasznosabb, s általában csecsemőknek adják be a fokozott kockázatnak kitett populációkbanAmi a rezisztenciát illeti, 558 ezer új esetet regisztráltak a leghatékonyabb, első vonalbeli antibiotikummal szemben – 82 százalékuk a többi antibiotikummal szemben is rezisztensnek mutatkozott a WHO becslése szerint.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.