Húgyúti fertőzések – kezelés

Húgyúti fertőzések esetén a kórokozók általában másik szervből jutnak át a húgyutakba, és nem ritkán szövődményekkel – vesekő, katéterviselés, cukorbetegség – is járnak.

Nem szövődményes UTI, nőkben

Kórokozó: főleg E. coli, a maradék 30%-ban Proteus, Klebsiella, Enterococcus. Fiatal. Egyébként egészséges nőkben gyakoribb. A baktériumok a székletből jutnak a hüvelyen át a húgycsőbe, ill. a hólyagba.

Kezelés: nitrofurantoin, új típusú kinolonok, trimetoprim+szulfametoxazol.

Akut vesemedencegyulladás nőkben, szövődmény nélkül

Előfordulása az előzőhöz hasonló, leggyakoribb kórokozó az E. coli. Ép húgyutak mellett akkor fordul elő, ha a húgycső környékét speciálisan %u201Evirulens%u201D baktériumtörzsek lepik el.

Kezelés: új típusú kinolonok, béta-laktám antibiotikumok, cefalosporinok, aminglikozidok, 7-14 napos a terápia. A kezelés után is javasolt tenyésztést végezni.

meh29

Szövődményes UTI-k kezelése

Ahogy említettük, lehet anyagcserezavar (diabétesz) a háttérben, vagy kórházi- ill. állandó katéterviselés, húgyúti elzáródás, szűkület, idegentest stb. Legjellemzőbb itt is az E. coli fertőzés.

Kezelés: új típusú kinolonok, újabb cefalosporinok, aminoglikozidok, karbapenemek.

A terápiát a tenyésztési eredmény alapján módosítják – ha szükséges. Általában 10-14 nap elegendő, de 2-4 hetes kezelés is szükségessé válhat.

Önmagában az antibiotikum kezelés kevés, nem gyógyító hatású, az alapbetegség, vagy alapvető ok kezelendő – és mellette a húgyúti fertőzés is.

Tünetmentes baktériumürítés

Ha a vizelettenyésztéskor nagy csíraszámban található egy adott kórokozó baktérium. Kialakulásának körülményei a tünetekkel járó UTI-okhoz hasonló.

Kezelés: mivel káros következménye – önmagában nincsen, csak akkor kezelendő, ha súlyosabb szövődmény, következmény várható, pl. terhesség, veseátültetés utáni állapot, húgyúti műtét előtti időszak, orvosi beavatkozások utáni állapotok. Célzott kezelés javasolt, 7-14 napig.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.