Honnan tudhatjuk, hogy asztmás rohamra számíthatunk?

Ritkán tör ki valakin az asztmás roham minden előjel nélkül. Érdemes odafigyelni a korai figyelmeztetésekre, melyek leginkább belső jelek, de külsőleg is megmutatkozhatnak.

Az asztma nem egyik percről a másikra jelentkezik – előre jelzi közeledtét, de kevesen veszik észre. Bizonyos szituációkban hangsúlyosabbak a jelek, máskor azonban akár össze is téveszthetők egyéb problémákkal.

Lássuk, mire érdemes odafigyelni? Mi jelezheti előre az asztmát?

-Nem vagyunk éhesek

-Fáradtnak érezzük magunkat, gondunk van az alvással

-Gyakran köhögünk

-Fejfájás gyötör

-Sötét karikák jelennek meg a szemünk alatt

-Tüsszögünk és nagyon kimerültnek érezzük magunkat testmozgás után

Ismerjük fel a jeleket és próbáljunk távol maradni az asztmás vészhelyzettől!

Lássuk részletesebben is ezeket.

asztma1

1.A köhögés: az asztma jelei egyik rohamtól a másikig változhatnak. Egyik alkalommal csak keveset köhögünk, vagy egyáltalán nem, máskor pedig olyan köhögés jön ránk, hogy alig tudjuk abbahagyni, különösen éjjel.

Az asztmás köhögés általában száraz és erős. Ha nem múlik, annak ellenére, hogy a megfázás egyéb tünete már mind a múlté, az utalhat asztmára. Ne szedjünk köhögés elleni gyógyszert a jobb közérzet érdekében, az asztmán nem segít.

2.Mérhető változás a légzésben: a csúcsáramlásmérő készülék előre jelzi az asztmás roham közeledtét. Tudnunk kell, melyik az a szám, amely normál állapotra utal. Ha a számok az egyéni legjobb értékünkhöz képest 50-80 százalék közötti értéket mutatnak, az asztmás roham valószínűleg elkezdődött. Az 50 százalék alatti szám már vészhelyzet. Használjuk az inhalálót és kérjünk segítséget! Hívjuk a mentőt, ha gondunk van a sétával és a beszéddel is, mert alig kapunk levegőt, ajkunk kékes vagy szürkés színű lesz. Miközben a segítségre várunk, használnunk kell az inhalálót.

3.Asztmás mentő terv: nagyon fontos egy terv arra nézve, miként küzdjünk meg az asztmás roham tüneteivel. A csúcsáramlásmérő értékei megmutatják, milyen gyógyszert kell bevennünk és mikor. Lényeges betartani a lépéseket, a készítményeket pedig pontosan aszerint szedni, ahogyan az orvos felírta. Ha tüneteink rosszabbodnak, annak ellenére, hogy követtük a tervet, hívjuk fel az orvosunkat. Vészhelyzetre szintén fontos a terv.

4.Légzési nehézség: egy asztmás roham alkalmával a légutak megduzzadnak, a körülöttük levő izmok megfeszülnek, túl sok nyálka képződik, mely blokkolhatja a légcsöveket a tüdőben. A levegő megszorul a tüdőben, a légzés emiatt igen nehézzé válik.

A zihálás az első tünet, amit észreveszünk. Ám amint a roham súlyosbodik, légszomjat és mellkasi szorítást tapasztalunk. Végül úgy érezzük, nem jutunk elég levegőhöz.

5.Megváltozó testtartás: amikor valakinek problémás a légzése, előrehajol, csak egy-egy szót ejt ki a teljes mondatok helyett és nagyon izgatottá válik. Ahogy a helyzet rosszabbodik, kezével igyekszik „támogatni” a felső testét, amelyet „háromlábú helyzetnek” nevezünk.

6.A mellkas és a nyak visszahúzása, behúzása: ha nehéz a légzés, a mellkasi és nyaki szövetek minden lélegzetvétellel süllyednek, ez az ún. visszahúzás. Ez azt jelenti, hogy nem jut elég levegő a tüdőbe, ez az orvosi vészhelyzet jele – azonnal mentőt kell hívni a pácienshez!

Gyerekeknél érdemes felfigyelni arra, ha nincs étvágyuk, fáradtak, nem olyan aktívak, mint egyébként, mert ez a légzési nehézség súlyosbodásának jele lehet.

7.Kék ajkak és körmök: ha az ajkak és a körmök bekékülnek, nem jut elég oxigén a vérbe. Ez az állapot a cianózis, s ha megtörténik, az asztmásnak azonnal mentőre van szüksége!

asztma

Az asztmás vészhelyzetek egyéb jelei

A beteget a lehető leghamarabb orvoshoz kell juttatni, amennyiben:

-Nem tud rendesen beszélni

-Nem képes kilélegezni és belélegezni

-Légszomj gyötri

-Szorongás, pánik tör ki rajta

-Nem szűnik a köhögése

-Sápadt, izzadt az arca

A gyors reakció életet is menthet. Fontos odafigyelnünk nemcsak saját magunk esetében, de a környezetünkben élők körében is a fenti jelekre!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu