Hogyan enyhítheti a zene az Alzheimer-kór tüneteit?

A zene nem jelent gyógyírt az Alzheimer-kórra, ám segíthet a betegek életminőségének javításában.

Az Alzheimer-kór az agy fokozatos leépülésével járó betegség, mely a megismerési, kognitív funkciók beszűkülésével és súlyos memóriaromlással jár. Mindez zavart okoz a mindennapi tevékenységek során, a döntéshozatalban, az önellátásban, és súlyos szorongáshoz vezethet. Egy 2018-as tanulmány szerint a zene szemmel láthatóan jótékonyan hat a betegekre, támogatja a memóriafunkciókat és a kognitív teljesítményt – számol be a Mindenamihallas.hu.

Fotó: 123rf.com

A kutatásban részt vevő betegek a fejhallgatón át hallgatott ismerős dallamok hatására felélénkültek, és a zene láthatóan segített abban, hogy visszataláljanak a valóságba. Az agyi mágneses rezonancia vizsgálatok kimutatták, hogy a hatás annak köszönhető, hogy a zene stimulálja nem csupán az agy károsodott régióit, hanem más agyi hálózatokat. Köztük az ún. szaliencia hálózatot, melynek szerepe, hogy felismerje a környezetből származó lényeges információkat.

A zene a különféle agyi hálózatok és a köztük lévő kommunikáció stimulálásával különösen azon betegek számára lehet hasznos, akik elvesztették a kapcsolatukat a külvilággal. A kutatók nem tudják meghatározni, hogy a zene jótékony hatása mennyire lehet tartós, mindazonáltal segíthet abban, hogy a betegség kezelhetőbbé váljon.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.