Hogyan befolyásolja a D-vitamin az agyat?

Romlanak a kognitív funkciók nélküle

Egy új kutatás szerint a D-vitamin hiánya befolyásolja az agy boltozatának azon típusát, amely támogatja a neuronokat. A felfedezés új terápiákhoz vezethet a mentális betegségek terén.

Megvan, miként van hatással a D-vitamin az agyra? Egy új kutatás rámutatott, hogy a D-vitamin hiánya az agy boltozatának azon típusát befolyásolja, amely a neuronokat támogatja. A felfedezés új terápiákat eredményezhet a mentális egészségügyi állapotok neurológiai tüneteinek kezelésében – így a skizofréniáéban is. A „napfény vitaminként” is emlegetett D-vitamin nagyon fontos szervezetünk számára – az egészséges csontok fenntartásához, az immun-, a szív-és érrendszer, valamint az endokrin funkciók megfelelő működéséhez.

A kutatás azt sugallja, hogy a nem elegendő D-vitamin veszélyezteti az immunrendszert, emeli a magas vérnyomás esélyét és negatívan hat az inzulin elválasztásra a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél. Az újabb tanulmányok a D-vitamin és az agy egészsége közötti összefüggésre fókuszálnak. A Medical News Today szaklapban megjelent írás például újra felhívta a figyelmet arra, hogy a D-vitamin hiány és a skizofrénia nagyobb esélye között van kapcsolat.

Más tanulmányok kimutatták, hogy a középkorú rágcsálók D-vitamintól való megfosztása agyi károsodás kialakulását okozta, a kognitív teszteken pedig jóval gyengébben teljesítettek. A kutatók kiderítették azt is, hogy azoknál az embereknél, akiknek túléltek hirtelen szívmegállást, kevésbé jellemző a teljes agyi felépülés, ha alacsony a D-vitamin szintjük. Az új tanulmány még mélyebbre ás az agy egészsége és a D-vitamin kapcsolata tekintetében, hogy rátaláljon a poetnciális okra: miért szükséges ez a vitamin a memóriafunkciókhoz.

Thomas Burne, az ausztráliai Queensland Egyetem Agy Intézet egyetemi docense, aki a tanulmányt vezette, a Trends in Neurosciences szaklapban elmagyarázta: azért voltak kíváncsiak az összefüggésre, mert jól alátámasztott kapcsolat van a D-vitamin hiány és a károsodott kognitív funkciók között.

„Az, hogy pontosan miként befolyásolja a D-vitamin az agy struktúráját, sajnos egyelőre nem világos – vagyis nem tisztázott, miért okoz problémákat a vitamin hiánya” – mondta. A mögöttes ok kiderítésére Burne és kollégái 20 héten át megvonták a D-vitamint egészséges egerektől, s ezt követően összehasonlították őket a kontroll csoporttal.

A kognitív tesztek elárulták, hogy a D-vitamin hiányban szenvedő egerek kevésbé tudtak megtanulni új dolgokat és emlékezni sem voltak annyira képesek, mint a kontroll csoport tagjai. Agyuk képi vizsgálata során kiderült, hogy a hippocampusban csökkentek az ún. perineuronális hálók – ez az az agyi terület, mely kulcsfontosságú a memória formálásában. A perineuronális hálók úgy viselkednek, mint az agy egyfajta „boltozata”. Erős, támogató hálót képeznek bizonyos neuronok körül, ezáltal stabilizálják a sejtek más neuronokkal való érintkezését.

Fotó: 123rf.com

A kutató hozzátette, hogy a hippocampusban levő neuronok közötti kapcsolatok száma és erőssége is jelentősen csökkent. S bár a tanulmány szilárdan nem bizonyíthatja a mechanizmust, a kutatók úgy vélik, a D-vitamin hiány perineuronális hálókat érzékenyebbé teszi az enzimek bomló hatására. 

“Mivel a hippocampus neuronjai elveszítik a támogató perineuronális hálóikat, nehézségeik akadnak a kapcsolatok fenntartásában – s ez végső soron a kognitív funkció elvesztéséhez vezet” – fejtette ki Thomas Burne.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


2 hozzászólás

  1. Kiefer Erika

    Kb.1/2 éve a D 3 vitamint úgy írják fel a csontritkulásra szedett gyógyszer mellé, hogy 2 hetente 30000 NE adagot vegyünk be. Állítólag a májunk adagolja ebből a napi adagot. Így van ez ?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.