Hogyan babázzon a nagyi?

A nagymamák a legtöbb esetben el vannak ragadtatva, amikor megkérik őket a baba vigyázására, ám ez komoly terhet is róhat rájuk!

Igen régen volt már, amikor a nagyszülő még saját gyermekét tarthatta a karjában: a gyermek azóta felnőtt, megházasodott, és már saját kisbabája is született. Nem csoda hát, ha a nagymamák és nagypapák valósággal megfiatalodnak, amikor teljesül a vágyuk, és végre unokázhatnak.

Ők általában szabadok, és szívesen vállalják a babázást, ha a szülőknek dolguk van. Nagyon sok családban nincs is más módja a gyermek felügyeletének, mint a nagymama és a nagypapa, ráadásul a szülők akkor a legnyugodtabbak, ha saját szüleik vigyáznak a gyermekeikre.

Amikor megkérik őket a baba megőrzésére, nagyon boldogok, csakhogy a gyermekmegőrzés olykor komolyabb terhet róhat rájuk, ráadásul, nem biztos, hogy azok a legjobb nevelési módszerek, amelyeket a nagyszülők maguktól értetődőnek tartanak. Íme néhány tipp, ami segítséget jelenthet a nagymamák és nagypapák számára!

Az első és legfontosabb: jó tudni, hogy a nagyszülő szívesen vigyáz a gyermekre, de ha ezt túlságosan sokszor kérik tőle, besokallhat. Vannak persze olyan nagymamák és nagypapák is, akik akár naponta vállalnák a gyermekmegőrzést, de mi kell ahhoz, hogy gondtalanul élvezhessék azt?

baba62

Gondoskodjanak saját egészségükről!

Nem kérdés, ahhoz megfelelő formában kell lenni, hogy valaki élvezhesse is a gyermekmegőrzést, a játékot, és persze a futkosást, ha bírja. Ehhez szükség lesz egy kiegyensúlyozott étrend betartására, és gyakori testmozgásra.

Ezek hozzásegítenek, hogy az izmok bemelegedjenek, és semmilyen mozdulat se érjen váratlanul, valamint az energiát is növelik. Ha formában vagyunk, jóval egyszerűbb lesz emelgetni a gyermeket és utána eredni.

Viseljünk kényelmes öltözéket!

Talán lényegtelennek hangzik, de fontos a kényelmes, laza, szellős öltözet, és a kényelmes cipő is, amelyekben szabadon tudunk mozogni, nem szorítanak sehol, és nem akadályozzák a mozgást. Több váltás ruha előkészítése sem árt, hiszen a babák, a gyerekek gyakran összemaszatolhatják a ruhánkat.

Tartsuk távol gyógyszereinket a gyermekektől!

A nagyszülő a legtöbb esetben szed valamilyen gyógyszert. Tegyük ezeket olyan helyre, ahol az unoka semmiképp se férhet hozzá, mert komoly veszélybe kerülhet! Ne becsüljük alá képességeinket! Könnyedén felmászhatnak olyan helyekre, amelyekről azt hisszük, nem képesek elérni. Ha szemük láttára veszünk be gyógyszert, magyarázzuk el nekik, miért van arra szükségünk, mert ellenkező esetben a gyermek édességnek gondolhatja azt.

Ismerjük meg az új technológiákat!

Fontos ismernünk, hogyan működnek a különféle biztonsági berendezések, eszközök vészhelyzet esetén, amelyek a gyermek védelmét szolgálják, valamint ismernünk kell az olyan számítógépes alkalmazások működését, amelyek például felvidítják, vagy elszórakoztatják a síró babát. Legyenek kéznél vészhelyzet esetére a szükséges segélyhívó telefonszámok is!

babaszaj3

Újítsuk meg a jogosítványunkat!

Ez abban az esetben fontos, ha szükség esetén gyorsan orvoshoz, kórházba kell szállítani az unokát! Fontos az is, hogy legyen az autóban ülés a gyermek számára! Szükséges lehet a szülő beleegyezése, ha bármilyen egészségügyi beavatkozásra sor kerül, ezért nem árt, ha van nálunk egy nyilatkozat erről (már korábbról!)!

Fontos az időzítés!

A nagyszülő kérje meg a szülőket, hogy időben jelezzék neki, ha viszik hozzá a gyermeket, mert akkor teljes időben foglalkozhat vele, nem akkor áll neki takarítani, hogy minden a legnagyobb rendben legyen.

Tartsuk be a szabályokat!

A nagymama vagy nagypapa tartsa be a szülők elvárásait, szabályait. Bár saját gyermekeit is megfelelően felnevelte, el kell fogadnia, ha ők már más nevelési elveket alkalmaznak. Ne kényeztesse el az unokát, ne feledje, hogy a jelenléte fontosabb, mint az ajándékok, és az állandó süti halmok! Tartsa be a szülők által felállított étkezési- és alvási szokásokat! Helyzettől függ persze, mikor van szükség a nagyszülő fegyelmezésére is.

Vagy jót, vagy semmit, de inkább jót!

A nagyszülő ne emlegesse fel a szülők negatív tulajdonságait, vonásait a gyermek előtt! Bár a nagyi gyakran „szövetséges” a szülőkkel szemben, nem szabad rossz anyának, apának beállítani a szülőket! Megfelelő módszer lehet, ha inkább jobb példát mutatunk náluk, és az unoka követi is azt.

babamama4

Írjuk fel a fontos tudnivalókat!

Az étkezés idejét, valamint, ha valamit nem ehet a gyermek; mit milyen formában szokott meg, a gyermek alvási idejét, ha gyógyszert szed, akkor annak a mennyiségét. Ha valami szokatlant észlelünk a gyógykészítmény beadásakor, kiütéseket vagy nehézlégzést, azonnal hívjunk orvost!

Ellenőrizzük, hogy gyermekbarát-e a ház vagy a lakás!

Ne legyenek kiálló, éles szögletek (például dohányzóasztal éles vége), tegyük el a padlóról és baba közeléből a veszélyesnek számító tárgyakat!

Végezetül pedig, ha a nagyszülő úgy érzi, túlságosan nagy terhet – fizikai vagy anyagi szempontból – ró rá az unoka vigyázása, azt mindenképpen jelezze a szülőknek! Az alkalmi gyermekfelügyelet természetes, de az állandó már fokozott terhet róhat egy idős emberre.

Akár azt is meg lehet tenni, hogy a szülő hagyjon pénzt ott a gyermek szükségleteire. A nagyszülőnek is lehetnek fontos elfoglaltságai, illetve egészségügyi problémái, amelyek gátat szabhatnak a gyermekmegőrzésnek.

Amennyiben ez a helyzet, még az elején tisztázni kell a szülőkkel, mikor lehetséges a felügyelet, és mikor nem! A nem reális elvárások problémákhoz vezethetnek. Az egészség megőrzése azért fontos, mert így bizonyos, hogy a nagyszülő több időt tölthet az unokákkal, ami valóban fiatalító hatással lehet rá. Az is biztos, hogy az unokákkal foglalkozás más, mint ahogy egykor a saját gyermekekkel foglalkozott az ember: igazi felüdülés lehet!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.