„Hogy mondod?” – A hallásvesztés top 13 oka – 2. rész

A hallásvesztés napjainkban sajnos gyakori problémává vált. Sok esetben munkahelyi, zajos környezet okozza, de krónikus betegség is kiválthatja. Melyek a leggyakoribb okok és milyen kezelés lehetséges?

Nem kevés embert érint manapság a hallásvesztés, amely a legkülönbözőbb okokból alakulhat ki. Csak Amerikában a harmadik leggyakoribb állapot az ízületi gyulladás és a szívbetegség után. Mi minden miatt alakulhat ki hallásvesztés? Cikkünk első részében az első 7 okot soroltuk fel. Lássuk azonban a többit is.

8. Koncertek, hangos zajok és fülzúgás: sokaknak ismerős lehet a fülcsengés egy koncertet követően. Ezt hívják tinnitusnak. Nem egyezik a halláskárosodással, de összefügg a kettő. Egy rockshow-n az átlagos decibelszint 110, ami elég ahhoz, hogy kevesebb, mint 5 perc alatt kárt tegyen a fülben. Minden 85 decibelt meghaladó zaj befolyásolhatja hallást. Kockázatos hanghatásnak számít a levélfúvó és a láncfűrész is. A fülzúgás órákig, hetekig, de akár örökké is tarthat. Elkerülése érdekében viseljünk füldugót és limitáljuk a zajos környezetben töltött időt.

hallásvizsgálat

Fotó: 123rf.com

9. Fül- és fejhallgatók: ha az általunk hallgatott zenét mások is hallják, noha fej- vagy fülhallgató van rajtunk, nagyon jó volna lehalkítani a muzsikát. Ezen eszközök használata átmeneti vagy akár tartós hallásvesztést is okozhat. Minél hangosabb a zene, amit hallgatunk, annál nagyobb a veszély. A biztonságos zenehallgatásért a hangerőt nem szabadna 60 százalék fölé emelni. Ezenkívül jól tesszük, ha 1 óránál tovább egyhuzamban nem hallgatunk így zenét.

10. Fülzsír felhalmozódás: a fülzsír a szennyeződésektől és a baktériumoktól óvja a füljáratot. Ám ha felhalmozódik, megkeményedhet és befolyásolhatja a hallást. Természetesen ez esetben a halláskárosodás könnyen kezelhető. A fülzsír-felhalmozódás eltávolításét célszerűbb orvosra bízni, nem biztonságos ugyanis tampont vagy bármi mást helyezni a hallójáratba. Az orvos gyorsan és biztonságosan elvégzi a műveletet.

11. Betegségek és fertőzések: egyes betegségek, amelyek gyermekeknél és fiatal felnőtteknél jellemzőek, befolyásolhatják a hallást. Fülgyulladás esetén a középfül megtelhet folyadékkal, ami átmeneti halláskárosodást válthat ki. Egyéb betegségek károsíthatják a középső vagy a belső fület és tartós halláskárosodáshoz vezethetnek. A hallást befolyásoló betegség lehet a bárányhimlő, az agyvelőgyulladás, az influenza, a kanyaró, az agyhártyagyulladás és a mumpsz. Fontos tudni: a vakcinák számos fenti betegséggel szemben megvédhetnek minket és gyermekünket.

hallás, fül

Fotó: 123rf.com

12. Hallásvesztés születéskor: egyes gyermekek halláskárosodással születnek. Gyakran teljes családokban jellemző, de akkor is megtörténhet, ha az anyának a terhesség alatt cukorbetegsége van, magas a vérnyomása vagy valamilyen fertőzése alakul ki. A koraszülés vagy a születés közbeni trauma ugyancsak okozhat halláskárosodást a csecsemőnél. Újszülötteknél a sárgaság néha szintén hallásvesztéshez vezethet.

13. Kor és hallásvesztés: az öregedéssel, mint az ismert, a hallás is gyengül. A zaj okozta károk és betegségek azonban még hozzájárulhatnak ehhez. Mindez akkor is előfordulhat, ha egész életünkben védtük a fülünket – 75 éves korukra az emberek közel fele elveszti a jó hallását. Vannak ugyanakkor módok  a jobb működésre, beleértve a hallókészülékeket, a cochleáris implantátumokat és a terápiát. Az időseknek, ha halláskárosodást érzékelnek, fontos beszélniük egy audiológussal, hogy kiderüljön, milyen megoldás jöhet szóba az esetükben.

Olvasd el ezt is!

Vegyszerek is okozhatnak halláskárosodást!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu