„Hogy mondod?” – A hallásvesztés top 13 oka – 1. rész

A hallásvesztés napjainkban sajnos gyakori problémává vált. Sok esetben munkahelyi, zajos környezet okozza, de krónikus betegség is kiválthatja. Melyek a leggyakoribb okok és milyen kezelés lehetséges?

Nem kevés embert érint manapság a hallásvesztés, amely a legkülönbözőbb okokból alakulhat ki. Csak Amerikában a harmadik leggyakoribb állapot az ízületi gyulladás és a szívbetegség után.

Mi minden miatt alakulhat ki hallásvesztés?

1. Zaj a munkahelyen: igen sokaknál munkahelyi zaj válthat ki hallásvesztést, az elektromos kéziszerszámok vagy a motorzaj is károsíthatja idővel a hallást. Nagyon fontos fülvédőt viselni azoknak, akik zajos helyen dolgoznak, vagy gyakran szünetet tartani.

búvárok

Foto:pixabay.com

2. Sérülés vagy nyomásváltozás elmozdíthatja a középfül csontjait vagy károsíthatja az idegeket, s ez maradandó halláskárosodást okozhat. A repülésből vagy búvárkodásból adódó hirtelen nyomásváltozások ugyancsak rongálhatják a dobhártyát, a középső vagy a belső fület. A dobhártya általában néhány hét alatt meggyógyul. Ám ha a belső fül súlyosan megsérült, műtétre lehet szükség. Soha ne piszkáljuk a fülünket éles végű tárggyal, még ha vattapamacs van is a végén. Betörhetjük vele a dobhártyát és maradandó károsodást okozhatunk.

3. Gyógyszerek hatása: meghökkentő lehet, de a hallásvesztés egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet, beleértve bizonyos antibiotikumokat, rákellenes készítményeket és az erekciós zavarokat kezelő gyógyszereket.

Orvosunk valószínűleg figyelni fogja a hallásunkat, amennyiben szedjük ezek valamelyikét. Egyes esetekben a halláskárosodás tartós lehet. Egyéb gyógyszerek, amelyek átmeneti halláskárosodást okozhatnak, a következők:

  • Aszpirin és más nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (NSAID-k), ilyen például az ibuprofen.
  • Diuretikumok, melyeket magas vérnyomás esetén gyakran alkalmaznak.
  • Malária elleni szerek, például kinin.

4. Krónikus betegségek: egyes, tartós betegségek, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül a fülhöz, halláskárosodást okozhatnak. Némelyek ezt úgy teszik, hogy megszakítják a véráramlást a belső fülben vagy az agyban. Ilyen például a szívbetegség, a stroke, a magas vérnyomás, a diabétesz, illetve autoimmun betegségek, mint a rheumatoid arthritis – ezek mind összefüggésbe hozhatók a hallásvesztés egyes típusaival.

hallás, fül

Fotó: 123rf.com

5. Fül stroke: a hirtelen szenzorineurális hallásvesztés akkor fordul elő, ha egyik percről a másikra vagy néhány napon belül veszíti el valaki a hallását. Leggyakrabban csupán az egyik fület érinti. Sérülés, gyógyszerek vagy egészségügyi állapot válthatja ki. Az orvosok az esetek 90 százalékában nem találják az okot. Amennyiben fül stroke történik, azonnal kérjünk orvosi segítséget, mert a kezelés megvédheti a hallást.

6. Daganatok és bizonyos kitüremkedések, növekedések: a nem rákos dudorok – beleértve a csontdaganatokat, a hegszöveteket és a cisztákat -, elzárhatják a hallójáratot, halláskárosodást okozva. Ha eltávolítják ezt a növekedést, egyes esetekben helyreáll a hallás. Az akusztikus neuroma nevű, ritka daganat a belső fül halló- és egyensúlyi idegein képződik. A halláskárosodás mellett egyensúlyi problémákat, arczsibbadást és fülzúgást okozhat. A kezelés olykor segíthet megmenteni a hallás legalább egy részét.

7. Robbanás zajai: a petárdák, lövések és egyéb robbanásszerű hanghatások erős hanghullámokat keltenek, amelyek megrepeszthetik a dobhártyát vagy károsíthatják a belső fület. Ez hirtelen halláskárosodást okozhat, mely lehet átmeneti, de végleges is. A hallás védelme érdekében fontos ilyen helyzetekben fülvédőt viselni és lehető legmesszebb állni a zaj forrásától.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Ezek a jelei a kezdődő halláscsökkenésnek

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.