A HIV-fertőzötteket sokszor ma is megbélyegzik

Sajnos napjainkban is igen magas az AIDS-es betegek száma, különösen a világ bizonyos részein. Indiában például nagyon fontos lenne, hogy a HIV-fertőzött páciensek ne legyenek megbélyegezve és megfelelő ellátást, támaszt kapjanak betegségük során. De mi a HIV pontosan, s miben különbözik az AIDS-től?

Kinek ne lenne ismerős mára a HIV vírus, mely a humán immunhiányos vírusfertőzés rövidítése? Olyan vírusról van szó, amely károsítja az immunrendszert és megnehezíti a beteg számára, hogy harcoljon fertőzésekkel, betegségekkel.

Az AIDS a már megszerzett immunhiányos szindróma. Veszélyes betegségekre használják, melyek akkor támadnak, amikor a HIV miatt már legyengült az immunrendszer. A HIV tehát egy vírus, míg az AIDS egy klinikai állapot. Egészségügyi problémák egy csoportja jellemzi a betegséget, melyek kimondottan az AIDS-re utalnak. Az emberek gyakran tévesztik össze a kettőt. Fontos megemlíteni, hogy megfelelő gyógyszerekkel a HIV-et sikeresen kordában lehet tartani, s megelőzhető a teljes AIDS kialakulása.

Azt is érdemes tudni, hogyan terjed a HIV vírus – szexuális érintkezéssel, ha a partnerek egyike fertőzött. Ugyanez történhet, ha a testfolyadékok változatos típusai, így a sperma vagy a vér olyan személy szervezetébe kerül, aki nem fertőzött. A tűkön, fecskendőkön való osztozással szintén átadható a HIV vírus.

A vérátömlesztést mindig csak alaposan ellenőrzött egészségügyi központokban lehet végezni, ahol HIV-tesztet is végeztek. A tudatosság, a fokozott figyelem képes a vírust visszaszorítani. Azok a betegek ugyanakkor, akik már HIV-vírussal vagy AIDS-szel küzdenek, nagyon rosszul élik meg, hogy sok esetben kiközösítik őket. Mindez depresszióhoz vezet. Amennyiben valakit HIV vírus miatt kezelnek, az elfogadás, a szeretet, a gondoskodás rendkívül fontos a számára. Sok társadalomban tabu ez a betegség, az empátiát pedig mellőzi a társadalom. Ha együtt vagyunk velük, azzal nem fertőződik meg senki.

Természetesen fontos számukra egy külön központ, ahol a HIV-pozitív páciensek egymással is megoszthatják problémáikat – az első lépés egy jobb társadalom felé. A megbélyegzés szerencsére az utóbbi években csökkent. Ám ha nem kezelik a HIV-fertőzött betegeket, az sokkal inkább társadalmi, mint egészségügyi kérdés. Sokkal több Hepatitis B-vel és C-vel küzdő pácienst kezelnek, mint HIV-fertőzöttet. Pedig mindegyik azonnali odafigyelést igényel. A HIV-fertőzöttek sajnos ma is sokszor szembesülnek diszkriminációval, s a legszomorúbb, hogy már a közvetlen környezetükben.

Elsőszámú segítség a megfelelő tanácsadás, hiszen egy HIV-vel diagnosztizált személyre rendkívüli stressz zúdul. S ezt tetőzi, hogy sokan nehezen jutnak hemodialízishez kórházi keretek között. Bár jelentős különbségek lehetnek az egészségügyi intézmények között, számos HIV-fertőzött szembesül azzal, hogy megbélyegzik, s elszigetelődik a társadalomtól.

hiv-fertozott

Az orvos részéről igen fontos, hogy tájékoztassa a beteget s segítsen neki, illetve családjának megbirkózni ezzel a problémával, illetve a jelentős stresszel. A diagnózis traumája mára lényegesen csökkent, de nem sikerült teljesen megszüntetni. Végezetül, a HIV-fertőzöttnek nagymértékben tisztában kell lennie a vírusfertőzés alapjaival, hogy ne adhassa át másnak azt. S megfelelő terápiára is szüksége van, hogy megküzdjön a helyzettel.

A terápia lassan, biztonságosan, kellő időt igénybe véve is folyhat, melynek során a páciens mindent megtudhat a betegségéről, helyesebb döntéseket hozhat és a gyógyszeres beavatkozást is körültekintően lehet elkezdeni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.