Himlő, sömör, influenza – Avagy a vírusok világa

A vírusveszélynek egészen kicsi gyerekkorunktól életünk végéig ki vagyunk téve, némelyik erőtlenül támad, mások halálos kórt hordozhatnak. Írásunkban a leggyakoribb vírusokról beszélünk.

Vírusokkal bármikor és bárhol találkozhatunk, mivel nemcsak számtalan típusa van, de a terjedési formák is igen változatosak. Ráadásul a vírusok igen gyorsan alkalmazkodnak az ellenük irányuló védekezésekre, így sokszor mire sikerül hatékony ellenszert kitalálni, már épp annyit mutálódtak, hogy a védőszer hatástalan. Bizonyos fajtákat mégis megelőzhetünk, és többségük jól gyógyítható akkor is, ha a védekezéssel már elkéstünk.

Talán a legismertebb, vírus által terjesztett betegség az influenza, amely nemcsak érintkezés útján, hanem a levegőben is átterjedhet egyik emberről a másikra. A legveszélyeztetettebb csoport a kisgyerekek és az idősek, előbbieknek még nem alakult ki a megfelelő természetes védekezésük, utóbbiaknak pedig már túl gyenge a szervezetük a betegségekkel szemben. Ha elkaptuk az influenzát, először torokfájdalmat és felső légúti panaszokat észlelünk, majd magas láz, izom- és végtagfájdalmak jelentkeznek, amelyek általános levertséggel, gyengeséggel, hasmenéssel és hányással egészülhetnek ki.

qfc8k5qe16

Agresszívabb fajtája az utóbbi években feltűnt H1N1 vírus, amelynél gyorsabban alakulnak ki a súlyos tünetek, ezért fontos, hogy mielőbb orvoshoz kerüljön a beteg. Általános szabály az influenza minden típusára, hogy orvosi közreműködéssel kell kezelni, de megfelelő vitaminbevitellel megelőzhető a fertőzés, vagy legalábbis enyhíthető a betegség lefolyása. A fertőzésveszély miatt mindenképp otthon kell maradni, és fontos a nyilvános helyeken a gyakori fertőtlenítős kézmosás.

Szintén korán "találkozhatunk" a különféle himlőkkel, amelyeket szintén vírusok okoznak, legismertebb a bárányhimlő. Alapvetően ártalmatlan támadó, bár egyes esetekben eldurvulhat. Védőoltással hatékonyan előzhető meg, különösen 6 éves kor előtt fontos az elővigyázatosság, mert a közösségben könnyebben fertőződik meg a még gyenge gyermekszervezet. Cseppfertőzéssel terjed, és nem annyira az alapbetegség, mint a szövődmények miatt veszélyes: maradandó bőrhegek, belső szervek gyulladása, ritkán agyvelőgyulladás is. Kezelése orvosi segítséggel történik, és nem ajánlott a betegnek emberek közé mennie.

injekci%2525C3%2525B311

Szokás az övsömört is a bárányhimlő szövődményeként emlegetni, noha csak annyi a közös bennük, hogy ugyanaz a kórokozó váltja ki a betegséget. Valójában azonban az övsömör akkor jelenik meg, ha egy, a bárányhimlőn már átesett beteg szervezetében akár évekkel később valami miatt újra "életre kel" a vírus. Ilyenkor azonban már nem fertőz, ezért ezt sem elkapni, sem továbbadni nem lehet, nem kell félni tőle. A tünetek a bőrön jelentkeznek, leggyakrabban a törzsön, innen a neve, ritkábban az arcon alakulnak ki apró hólyagos kiütések, 6-7 napig tart a "burjánzás", majd 10 nap alatt leszáradnak. Ritka esetektől eltekintve nem kiújuló betegség.

Még egy fontos és veszélyes vírusról kell szót ejteni, bár napokra elegendő témát nyújtanak ezek az alattomos ellenségek. A HPV-vírusról sokan hiszik, hogy a nőket támadja meg, noha a férfiak ugyanúgy áteshetnek a fertőzésen ? és tovább is adhatják azt, anélkül, hogy ők maguk bármilyen tünetet észlelnek magukon. Mivel azonban a nők méhnyakát támadja a vírus, ott rákot is okozhat, akár évekkel a fertőzés után. Ezért nagyon fontos a rendszeres rákszűrés, és az utóbbi néhány évben már elérhető a megelőző védőoltás is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.