Hét trópusi betegség, ami hozzánk is befészkeli magát

Malária, Dengue-láz, Nyugat-nílusi vírus, csak néhány azok közül a halálos betegségek közül, ami Magyarország kapuján kopogtat, vagy már be is lépett az éghajlatváltozás miatt.

A vérszívó rovarok évente egy milliárd embert fertőznek meg világszerte. Magyarországon az éghajlatváltozás miatt a telek egyre enyhébbek, a nyarak pedig melegebbek, ami miatt új rovarok és új betegségek jelennek meg.

Malária a határokon

A malária tipikus trópusi betegség, amelyet a nőstény Anopheles szúnyog terjeszt. A betegséget egy egysejtű okozza. Világszerte évente több mint százmillió megbetegedés történik, és több millió ember hal meg, zömében gyermekek.

A malária nem ismeretlen Európában, sokáig Magyarországon is súlyos járványokat okozott az akkor váltóláznak nevezett betegség. 1975-re azonban Európa maláriamentes lett, ám az elmúlt években a betegség ismét felütötte a fejét Törökországban és Görögországban, de tavaly már Szerbiában is fordultak elő maláriás megbetegedések.

Dengue-láz, a vírushordozó már átléphette a határt

A Dengue-láz egy vírusos megbetegedés, amelyet az Aedes nembe sorolt szúnyogok terjesztenek. A betegség olyan fájdalommal jár, hogy csonttörő láznak is nevezik, mivel a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. Védőoltás nincs a betegség ellen.

A megbetegedések száma robbanásszerűen növekszik, Európában az ázsiai tigrisszúnyog betelepülésével bukkant fel először 2010-ben, 2012-ben pedig Portugáliában már komoly járvány alakult ki.

Mivel a szúnyog szaporodásához enyhe telek kellenek, és legalább 600 milliméter csapadék, ezért a kutatók szerint a szúnyogfaj Nyugat-Európában is elterjedhet. A szakértők szerint Magyarországon elsősorban a nyugati területeken találhat kedvező élőhelyre, ahol vélhetően már élnek is ázsiai tigrisszúnyogok egy osztrák szakértő szerint – írja a redony-szunyoghalo.com.

szunyog1

Chikungunya vírus

A Chikungunya vírust szintén szúnyogok terjesztik és sokáig trópusi megbetegedésnek számított, egészen 2007-ig. Ekkor Olaszországban kitört az első európai járvány, ami 200 ember betegített meg. Három évvel később Franciaországban is felütötte a fejét a betegség, ma már Albániában, Szerbiában, Horvátországban, sőt Szlovéniában is találtak vírushordozó szúnyogot. Védőoltás ez ellen a betegség ellen sincs.

Nyugat-nílusi láz

A nyugat-nílusi láz ma már rendszeresen előfordul Magyarországon. Általában költöző madarak hozzák be a vírust, amit aztán szúnyogok terjesztenek. 2014-ben 11 beteget diagnosztizáltak, főként az Alföld területéről. A betegek zöménél a vírus tünetmentes, de a fiataloknál és az idősebb korosztálynál súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

Leishmaniasis – hazánkban is

Ez a betegség hazánkban még szinte teljesen ismeretlen, holott világszerte évente több mint egy millióan betegednek meg. Az egysejtű által okozott megbetegedés bőrelváltozásokat, de akár belső szervi megbetegedéseket is okozhat, és akár halálos is lehet. A megbetegedést a lepkeszúnyogok terjesztik, amelyek már megtalálhatóak Horvátországban és Bulgáriában is. Sőt egy kutatás keretében Magyarország déli megyéjében több településen is találtak már lepkeszúnyogot.

baktérium

Krími-kongói vérzéses láz

A krími-kongói vérzéses láz terjesztője egy kullancsfaj, ami Magyarországon egyelőre nagyon ritka, ám az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá válhat. Az első, már hazánkban élő, tehát nem behurcolt példányokat 2011-ben találták meg az ország területén.

A betegség nagyon gyors lefolyású 4-5 nap alatt agyvelő-gyulladás alakulhat ki, és akár egy héten belül halált is okozhat. Legutoljára Törökországban volt komoly járvány, de Bulgáriában és Koszovóban is évente több megbetegedés és haláleset történik. A vírushordozó kullancsfajt Romániában és Szerbiában is megtalálták már.

A Lyme-kór

A Lyme-kór szintén egy kullancsok által terjesztett betegség, amely ma már mindennapjaink része. Az egyre enyhébbé váló telek kedveznek a kullancsok terjedésének, így ma már a kullancsok által terjesztett Lyme-kór népbetegség. A fertőzöttek száma hazánkban elérheti az 50 ezer főt is.

Forrás: redony-szunyoghalo.com

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.