Hepatitis – mikor oltassunk és miért?

A hepatitis hazánkban több tízezer embert érinthet, nagy részük nem is tud betegségéről.

A hepatitis világnapja alkalmából a Duna Medical Center belgyógyásza, Dr. Schandl László összegyűjtötte mindazt, amit a betegséget okozó vírusokról és a megelőző oltásokról tudni kell.

Mi a hepatitis?

Hepatitisnek nevezzük a vírusos fertőzés során kialakuló akut vagy krónikus májgyulladást. A betegséget okozó vírusnak több típusa van. Az egyes vírusok határozzák meg a vírus terjedésének módját, a betegség kialakulásának kockázatát, lefolyását, és a fertőzés megelőzésének lehetőségeit. Védőoltással ma a hepatitis A és a hepatitis B fertőzés megelőzhető, a hepatitis C fertőzésre pedig már létezik gyógyszeres terápia.

HEPATITIS A

A hepatitis A fertőzés a gyomor-bél rendszer útján terjed, így elsősorban a szennyezett víz vagy étel fogyasztása során fertőződhetünk meg. Külföldre történő utazást ezért javasolt az A típus elleni oltás, főleg azok számára, akik tengerparti utazást terveznek.

Mire figyeljünk?

Külföldi utazás során érdemes olyan éttermeket választani, ahol láthatóan a hazaihoz hasonló higiénés normákat követnek. Együnk jól átsütött ételeket, kerüljük a nyers húsokat, tengeri halakat, herkentyűket. Csapvíz helyett igyunk palackozott vizet, és vigyázzunk a jégkockákkal, hiszen azok általában csapvízből készülnek. Alaposan mossuk meg a vásárolt zöldségeket, gyümölcsöket is! Ha gyermekkel utazunk, jó, ha tudjunk, az oltás 12 hónapos kortól adható.

Mik a tünetek?

A hepatitis A okozta májgyulladás sok esetben tünetmentesen zajlik, de előfordulhat láz, fáradékonyság, étvágytalanság, ízületi fájdalom, jellemző tünetei a sárgaság, világos széklet, sötét vizelet, vagy például bőrviszketés.

HEPATITIS B

A hepatitis B vírus vérrel illetve testnedvekkel, így elsősorban egészségügyi beavatkozás vagy szexuális útján terjed, de egy apró bőrsérülésen keresztül is fertőződhetünk. Az oltás akár 1 éves kortól kérhető, külföldi utazás, vagy veszélyeztetett gyermek részére, így a hepatitis B fertőző beteggel egy háztartásban élők esetében is.

Mire figyeljünk oda?

Ha külföldre utazunk, érdemes magunkat beoltatni, főleg, ha olyan helyen kirándulunk, ahol a fertőzés veszélye magasabb, hiszen ekkor egy apró sérülés útján is elkaphatjuk. Veszélyeztetett csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók is, ezért az ő esetükben a védőoltás kötelező, és a védettségi szintet is gyakran ellenőrizni kell. A hepatitis B vírust hordozó kismama gyermeke is fertőzött lesz, ha a születést követően az újszülött nem részesül védőoltásban, ezért a terhesgondozás során a leendő anyánál minden esetben szükséges az erre irányuló vizsgálat. Hepatitis B veszélyeztetettek még az intravénás drogélvezők, és azok, akik szexuális partnerüket gyakran váltogatják, különösen, ha az együttlét során nem használnak gumióvszert.

Mik a tüntetek?

Az akut szakaszban a májgyulladás tünetei hasonlóak a hepatitis A fertőzés során észleltekhez, de a lefolyás súlyosabb. Amennyiben a tünetek 6 hónapon túl is fennállnak krónikus májgyulladásról beszélünk, ez az esetek 5-10 százalékában alakul ki. A krónikus májbetegség ritkán gyógyul meg, általában élethosszig fennáll, növelve a májzsugor, illetve a májrák kialakulásának kockázatát.

HEPATITIS C

A Hepatitis C is testnedvekkel, elsősorban vér útján terjed, bár nemi úton való terjedés kockázata alacsonyabb, mint a hepatitis B vírus esetében.

Kik a veszélyeztettetek?

A hepatitis C kapcsán elsősorban az intravénás kábítószer-élvezők, de a tünetmentes betegek környezetében élők is veszélyeztetettek. Szerencsére napjainkban a szűréseknek köszönhetően az egészségügyi ellátás, pl. vérátömlesztés útján, dialízis kezelés során vagy transzplantációt követően kialakuló fertőződések nem fordulnak elő.

Mik a tünetek?

Az akut fertőzés gyakran tünetmentes, körülbelül a betegek 10%-ánál mutatkoznak a májgyulladás tünetei. A betegség azonban 80-90%-ban krónikus májgyulladásba fordul át és a legtöbb esetben csak ebben a stádiumban diagnosztizálják. A hepatitis C fertőzés során kialakult, kezeletlen krónikus májbetegség következtében májzsugor és májrák alakulhat ki. Védőoltással a betegség nem előzhető meg, azonban jelenleg már kezelhető specifikus vírus ellenes gyógyszeres terápiával.

Forrás: https://napidoktor.hu/index