Hatékonyság a refluxbetegségben!

A gyógyszerek a refluxbetegségben szenvedő betegek többsége esetében beválnak, de bizonyos műtéti megoldások is ugyanilyen hatékonyak lehetnek – derül ki a betegség jelenlegi terápiáit elemző új tanulmányból.

A refluxbetegség, más néven gyomor-nyelőcső reflux, akkor következik be, amikor a gyomor tartalma (a maró gyomorsavval együtt) visszaáramlik a nyelőcsőbe gyomorégést, makacs köhögést, gégegyulladást, asztmát és egyéb tüneteket okozva.

A kutatók három kezelési kategóriát vizsgáltak: a gyógyszereket, a laparoszkópos fundoplikációt és az endoszkópos fundoplikációt. A refluxbetegség ellen két gyógyszerosztályt alkalmaznak a leggyakrabban: a protonpumpa-gátlókat (esomeprazole, lansoprazole, omeprazole) és a hisztamin-2 receptor antagonistákat (cimetidine, famotidine). A két gyógyszerosztály közül a protonpumpa-gátlók bizonyultak hatékonyabbnak, de ezek különböző dózisai között nem mutatkozott jelentős különbség.

8y2xn3ka1

Fundoplikáció esetén a gyomor felső részét műtéti úton a nyelőcső alsó része köré rögzítik, amivel gátolják a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy ez a műtét egyes betegek esetében valamivel jobban segített szabályozni a tünetek egy részét, általánosságban azonban nem lehetett teljesen elhagyni a gyógyszeres kezelést. Az endoszkópos fundoplikációval kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat, így hatékonyságával kapcsolatban nem lehet következtetéseket levonni.

A kutatóknak nem sikerült megállapítaniuk, mely kezelés mely betegek számára lehet a leghatékonyabb, ezért azt javasolják, hogy a különböző terápiákat személyre szabottan kell az egyes betegek esetében megállapítani.

Forrás: