Hatásos a maszk a majomhimlő ellen?

A betegség főként szoros testi kontaktus útján terjed, de a maszkviselés bizonyos helyzetekben védelmet nyújthat. Ennél fontosabb lenne a testi kontaktus korlátozása.

Némi zavart okozott az USA-ban, hogy a járványügyi hivatal június elején azt javasolta az utazóknak, hogy viseljenek maszkot a majomhimlő terjedése ellen, majd a bejegyzést azonnal törölték. Ezzel valószínűleg többet ártottak, mint használtak azzal kapcsolatban, hogy miként terjed a betegség, és milyen védekezési intézkedéseket kell az embereknek megtenniük. Az alábbiakban a Health magazin cikke alapján foglaljuk össze a majomhimlő jellegzetességeit, terjedését, és a maszkhasználatra vonatkozó véleményeket.  

Hogyan terjed a majomhimlő?

A majomhimlő többféle módon terjed, de a legkönnyebben bőrről bőrre történő érintkezéssel. Noha a jelenlegi járvány nagy része a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiakhoz köthető, ennek ellenére a majomhimlő nem szexuális úton terjedő betegség. “Sok esetben intim kapcsolatok révén terjedt, de ez csak azért van így, mert az intim kapcsolatok bőr-bőr érintkezéssel járnak, nem pedig azért, mert a terjedés kizárólag szexuális jellegű” – mondta Andrew Noymer, a Kaliforniai Egyetem népegészségügyi és betegségmegelőzési docense a lapnak.

Bár a közvetlen érintkezés a leggyakoribb módja a majomhimlő terjedésének, nem ez az egyetlen módja. Noymer szerint a majomhimlő okozta elváltozások a légutakban is kialakulhatnak, mielőtt más testrészeken megjelennének. Amikor ezek az elváltozások kifakadnak, fennáll a lehetőség a cseppfertőzés útján történő átvitelre, különösen egy nagyon szoros érintkezés esetén.

 

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.