Használjunk szájvízet!

A Kaliforniai Egyetem mikrobiológusa által kifejlesztett új szájvíz rendkívül hatékonynak bizonyult a Streptococcus mutans baktérium ellen, amely a fogszuvasodás és a lyukas fogak első számú kórokozója.

A Caries Research szaklapban megjelent friss tanulmányból kiderül, hogy a kísérletben részt vevő 12 alanyban, akik mindössze egyszer öblítettek a kísérleti szájvízzel, szinte teljesen eltűntek az S. mutans baktériumok a négynapos kísérleti időszak egészében.

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb és legtöbb kiadással járó fertőző betegség az Egyesült Államokban, amely a gyermekek több mint 50 százalékát, és a 18 éven felüliek döntő többségét érinti. Az amerikaiak évente több mint 70 milliárd dollárt költenek fogászati kezelésekre, melyek többsége a fogszuvasodással függ össze.

Az új szájvizet a Kaliforniai Egyetem Fogászati Karának kutatócsoportja fejlesztette ki közel egy évtizedes kutatást követően Wenyuan Shi vezetésével. STAMP (specifically targeted anti-microbial peptides – specifikusan célzott antimikrobiális peptidek) néven kifejlesztettek egy új antimikrobiális technikát, és a szájvízhez egy C16G2 elnevezésű STAMP-et használtak fel.

jtcn3eee4

Az emberi szervezetben több millió különféle baktérium él, melyek közül néhány betegségeket, többek között fogszuvasodást okoz, de a nagy részük létfontosságú a jó egészség megőrzéséhez. A legtöbb széles spektrumú antibiotikum, köztük a hagyományos szájvizek, válogatás nélkül elpusztítják a jóindulatú és a rosszindulatú organizmusokat egyaránt, és erre ráadásul csak 12 óráig képesek. A széles spektrumú antibiotikumok túlzott alkalmazása súlyosan felboríthatja a szervezet normális ökológiai egyensúlyát, ezáltal fogékonyabbá teszik azt a bakteriális, gombás és parazitafertőzésekre.

A most kifejlesztett kísérleti C16G2 STAMP a klinikai kísérletek során „intelligens bombaként” viselkedett, amely kizárólag a kártékony baktériumokat pusztította el, és hosszabb időre fejtette ki hatását. A kutatók engedélyezési eljárást kezdeményeztek az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatalánál (FDA), a szélesebb körű kísérletek várhatóan 2012 márciusában kezdődhetnek meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.