Hányás-szindrómában szenvedhetett Darwin

Ausztrál kutató találta meg az ismert természettudós, Charles Darwin tüneteinek hátterében álló betegséget.

Darwin felnőtt életének nagy részében hányingertől, gyakori hányástól, fejfájástól és bőrproblémáktól szenvedett.

Számos feltételezés látott már napvilágot Darwin rejtélyes betegsége kapcsán, így egyesek hipochondriára, pánikbetegségre, mások középfülgyulladásra, arzénmérgezésre, vagy éppen trópusi parazitafertőzésre gyanakodtak. John Hayman, a melbournei Monash Egyetem kutatója szerint azonban ciklikus hányás szindróma okozhatta Darwin gyakori elszigeteltségét. A tünetegyüttes többnyire gyerekeknél fordul elő, de nem ritka a felnőttkori kezdet sem. 3115

A migrénnel is összefüggésben álló betegség hátterében genetikai eltérést feltételeznek. A ciklikus hányás szindróma (CVS) tünetei az intenzív hányinger, szorongás, fejfájás, erős hasi fájdalom, ekcéma és visszatérő bőrfertőzések.

Hayman azt állítja, hogy Darwin családjában anyai ágon többen is ilyen tünetektől szenvedtek. Darwin még nem ismerhette a mitokondriumot, a géneket és azok mutációit, ám tudatában volt a fajokon belüli véletlenszerű változatosságnak. Saját genetikai készlete alapvetően kevésbé életrevalóvá tette, ám esélyeit jelentősen javította intelligenciája, lojális kollégái, önfeláldozó felesége, családja, szolgái és vagyona, írja Hayman a bmj.com-on decemberben megjelent közleményében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.