Halpikkelyszerű hámlás a bőrön

Milyen jellemzői és kezelési lehetőségei vannak egy veleszületett betegségnek, a halpikkelynek?

A bőr elszarusodásával járó veleszületett betegség a halpikkelybőrűség, vagy latin nevén ichthyosis. A különböző bőrelváltozások, és a halpikkellyel megjelenő társbetegségek miatt orvosi ellátás, és folyamatos kontrollvizsgálatok szükségesek.

A betegség leírása

A bőrbetegségek közé tartozik a halpikkelybőrűség. Nevét a bőr száradása utáni pikkelyszerű hámlás miatt kapta. Az örökletes betegség más fertőző betegségekkel – például az AIDS és a lepra -, vagy a szervezetben jelentkező különböző rendellenességek miatt is kialakulhat: ilyen lehet többek között, a pajzsmirigy alulműködése. A bőr állandó kezelést, ápolást igényel a beteg területen, melynek hatására a tünetek csökkenthetőek.

bőr pikkelyes

Tünetei

Gyulladás nélkül kialakuló súlyos bőrszárazság. A bőrhám sorvadása, elszarusodása folyamatos hámlást idéz elő. A halpikkelybőrűséggel együtt társbetegségek is kialakulhatnak: ezek közé tartoznak a lipidzavarok.

Kezelési lehetőségek

A bőr állapotának súlyosságától függően, főként az orvos által felírt szalicilsavas oldatok, vagy krémek segíthetnek a halpikkelyek hámlásánál, és a terület gyógyulásában. Az elsődleges feladat a szárazság csökkentése és megszűntetése, erre azonban már nem elegendőek a drogériákban és más üzletekben kapható zsírosodást segítő, és a bőr nedvességtartalmát védő testápolók, illetve egyéb termékek.

Mindenképpen konzultáljunk szakorvossal a bőr állapotáról, mely során a megfelelő készítményekkel kezelhető a halpikkelybőrűség!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.