Hallal az időskori látásromlás ellen

Az időskori látásvesztést okozó makula degenerációtól szenvedő embereknek hetente legalább háromszor kellene zsíros halat ennie.

A halfogyasztással késleltethető a szemfenéki ideghártyát érintő megbetegedés kialakulását, írja a lifeline.de. Az Omega-3-ban gazdag telítetlen zsírsavakat tartalmazó halak, mint például a makréla, a hering és a lazac nemcsak a szívet óvja meg, de ? egy tanulmány szerint – lelassítja az időskori látásromlást okozó makula degenerációt, illetve teljesen meg is állíthatja. A tanulmányt 3000 ember bevonásával készítették a bostoni egyetem kutatói.

A makula degeneráció az iparilag fejlett országokban az egyik leggyakoribb oka az időskori látásvesztésnek.A vizsgálat eredményei szerint 25 százalékkal csökkent a száraz, ill. nedves szembetegség kialakulásának az esélye Omega-3 zsírsavban gazdag étrend betartásával.7373 Minden olyan résztvevőnél, aki ezenkívül még a szénhidráttartalmú ételekről is lemondott, ugyanakkor több antioxidánst fogyasztott, 50 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának a rizikója. A táplálék kiegészítők viszont, mint például a béta-karotin, vagy a C-vitamin- és cinktartalmú készítmények kedvezőtlenül befolyásolták a szembetegség lefolyását.

A tudósok úgy vélekednek, hogy a telítetlen zsírsavak hozzájárulnak a vér zsírszintjének a megfelelő működéséhez, és ezen keresztül tudják kifejteni hatásukat. A megfelelő eredmény elérése érdekében a kutatók javasolják, hogy heti háromszor fogyasszunk telítetlen zsírsavakat tartalmazó.

Forrás: