Halálos koronavírus – a fertőzés emberről emberre is terjed

Kínában kiderült az igazság

A kínai kormány szakértői csoportjának vezetője megerősítette, hogy az új koronavírus esetében a fertőzés emberről emberre is átadható. Ez okot adott a félelemre, miszerint jóval gyorsabban is terjedhet.

Megerősítést nyert, hogy az új koronavírus esetében emberről emberre is terjedhet a fertőzés – a kínai kormány 2020. január 27-én jelentette be a hírt – az Associated Press hírügynökség beszámolója szerint. A felfedezés miatt a félelem is fokozódott, hiszen ez azt jelentheti, hogy nem is kell kapcsolatba kerülni fertőzött állattal a betegséghez, hiszen a koronavírus az emberek között is gyorsan terjedhet.

MTI/Balogh Zoltán

Mint arról az AP beszámolt, Zhong Nashan, a kutatás vezetője, légzésügyi szakértő elmondta: a kínai Guangdong tartományból két ember is elkapta a vírust családja más tagjaitól. Úgy tűnik, néhány egészségügyi dolgozó szintén a betegektől kapta el a fertőzést – írja a China Daily.

Ugyancsak január 28-án Kína közölte, hogy nőtt a koronavírussal fertőzött személyek száma, beleértve azokat az első eseteket, amelyeket Pekingből jeleztek. Az AP úgy tudja, a hatóságok szerint a betegek száma immár eléri az 1000-t. Wuhanban pedig meghalt a harmadik páciens, aki a fertőzésben szenvedett – abban a kínai városban, ahol a koronavírus kitört.

A koronavírus sajnos a szomszédos országokra is átterjedt: három beteget jelentettek Japánban és Thaiföldön. Dél-Koreában is diagnosztizáltak egy embert, aki ezzel a fertőzéssel küzd. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében legalább 6 ázsiai ország repülőterén megkezdték a Kína központjából érkező utasok átvizsgálását. Az USA hatóságai hasonló intézkedéseket hoznak San Francisco, Los Angeles és New York esetében.

MTI/Balogh Zoltán

Li Gang, a Wuhani Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ igazgatója és főorvosa a CCTV kínai televíziónak ugyanakkor elmondta: az új koronavírus fertőzőképessége nem erős. A fertőzőképesség azt jelenti, hogy a vírus mennyire terjed gyorsan az egyének között. Mint hozzátette, ez „nem zárja ki az emberről emberre történő korlátozott átvitel lehetőségét, de folyamatos átvitel kockázata alacsony”.

Li Gang azt is elmondta, hogy a különböző megelőző és ellenőrző intézkedések végrehajtásával a járvány megelőzhető és ellenőrizhető.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.