Gyulladásos hátfájás – 8 tipp a hatékony kezelésre – 2. rész

Azoknak, akik gyulladásos hátfájás miatt szenvednek, többnyire gyógyszert ír fel az orvos. A jó hír az, hogy a doktor utasításainak pontos betartásával a betegség kezelése sikeres. Mit kell tudni róla?

A hátprobléma mindig komoly gond, hiszen mindennapjainkat nagymértékben befolyásoló fájdalomról van szó. A gyulladásos hátfájás (Inflammatory back pain – IBP) általában vényköteles készítmények alkalmazását igényli, jellemzően nem szteroid alapú gyulladásellenes gyógyszerét (NSAID). Amennyiben az orvos által ajánlott kezeléshez tartjuk magunkat, képesek leszünk a betegség hatékony kezelésére, kordában tartására. Amellett, hogy ragaszkodunk a terápiához, léteznek további lépések is, melyekkel a gyulladásos hátfájás kezelése tovább javítható.

Cikkünk első felében az első 4 módszert soroltuk fel a gyulladásos hátfájás kezelése terén. Lássuk a többit is.

5. Válasszunk megfelelő matracot

Jó matracon aludni nagyon fontos. Bár nem gyógyítja a gyulladásos hátfájást, segít a helyes testtartás fenntartásában pihenés közben. A betegeknek a kemény matrac javasolt – mondta el dr. Mohamad Bittar orvos, reumatológus, orvostudományi asszisztens professzor, a Memphisi Tennessee Egyetemi Egészségtudományi Központ munkatársa, aki azt is javasolja: próbáljanak éjszakánként fél órát hason aludni azok, akik ilyen problémával küzdenek. A kellő mennyiségű alvás szintén hasznos, hogy általánosságban jobban érezzük magunkat. A rossz alvást már összefüggésbe hozták a krónikus hátfájással egy 2019-es skandináv tanulmány során.

6. Biztosítsuk be magunkat, hogy ne essünk el otthon

Dr. Bitter kiemelte annak fontosságát, hogy egy gyulladásos hátfájással küzdő páciens otthona legyen számára biztonságos – azaz megelőzhető legyen az elesés. Ez a probléma ugyanis növeli a gerinctörés valószínűségét. Vagyis az esések megakadályozása kulcsfontosságú!

Tartsunk otthon megfelelő rendet, ne legyenek elálló dolgok, olyan szőnyegek, amelyekben könnyen fel lehet bukni, a padlók ne legyenek csúszósak, a lépcsőket lássuk el tapadókorongokkal.

Fotó: 123rf.com

7. Fontoljuk meg emelt wc-ülőke használatát

Gyulladásos hátfájás esetén érdemes átgondolni, nem lenne-e megfelelőbb és komfortosabb számunkra az emelt wc-ülőke. Ezzel szintén csökkentjük az esés esélyét is. A súlyos merevség és gerincdeformitás esetén egyenesen javasolt ez a megoldás otthonunkban.

8. Munkahelyi ülés gyulladásos hátfájással

Amennyiben alkalmazottak vagyunk s rendszeresen bejárunk irodába dolgozni, fontos, hogy munkahelyünkön is jól üljünk. Találjuk meg a módját annak, hogy javítsuk a tartásunkat. Fontoljuk meg álló asztal vagy ergonomikus szék használatát, esetleg mindkettőét. Az is lehet, hogy a kettő közötti megoldás lesz a legelőnyösebb számunkra. Pozícionáljuk megfelelően telefonunkat vagy számítógépünket, képernyőnket, hogy sosem erőlködjünk munka közben, érjünk el mindent kényelmesen.

Fontos, hogy a szék, amelyen ülünk, jó alsó háttámlával rendelkezzen. Ha a munkahelyen sokat ülünk az asztalnál, fel kell kelnünk és járnunk egyet a nyújtás és a lazaság érdekében. Kerüljük a hosszú ideig ülést egyhelyben, egyszerre ne ücsörögjünk több mint 30 percet!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.