Gyulladásos hátfájás – 8 tipp a hatékony kezelésre – 1.rész

Azoknak, akik gyulladásos hátfájás miatt szenvednek, többnyire gyógyszert ír fel az orvos. A jó hír az, hogy a doktor utasításainak pontos betartásával a betegség kezelése sikeres. Mit kell tudni róla?

A hátprobléma mindig komoly gond, hiszen mindennapjainkat nagymértékben befolyásoló fájdalomról van szó. A gyulladásos hátfájás (Inflammatory back pain – IBP) általában vényköteles készítmények alkalmazását igényli, jellemzően nem szteroid alapú gyulladásellenes gyógyszerét (NSAID). Amennyiben az orvos által ajánlott kezeléshez tartjuk magunkat, képesek leszünk a betegség hatékony kezelésére, kordában tartására.

gerincfajdalom

„Nagyon fontos, hogy tartsuk magunkat a terápiához” – emelte ki dr. Mohamad Bittar orvos, reumatológus, orvostudományi asszisztens professzor a Memphisi Tennessee Egyetemi Egészségtudományi Központból. – “A manapság rendelkezésre álló gyógyszerekkel lehetséges a betegség előrehaladásának akadályozása, ám ha valaki nem tartja be az utasításokat, csökkentheti a hatékonyságot és végül a probléma progresszióját érheti el. Az előrehaladás pedig komoly komplikációkat eredményezhet, beleértve a gerincdeformálódást és a töréseket.

Ráadásul, ha a tünetek súlyosbodnak, a beteg azt veheti észre: már nem tud dolgozni vagy végigcsinálni mindennapos teendőit. Amellett, hogy ragaszkodunk a terápiához, léteznek további lépések is, melyekkel a gyulladásos hátfájás kezelése tovább javítható. Lássuk, hogyan.

1. Maradjunk aktívak

Ha testileg aktívak vagyunk, az enyhíti a gyulladásos hátfájás tüneteit. A mechanikus hátfájástól eltérően – amely súlyosbodhat a testmozgás miatt -, a gyulladásos hátfájás általában javul a fizikai aktivitást követően. Természetesen ennek megfelelő mozgásnak kell lennie. Orvosunk javasolni fogja, hogy menjünk el fizioterapeutához, hogy megtanuljuk a mozdulatokat és nyújtásokat, melyek segítenek a fájdalom enyhítésében, s megerősítik a hát körüli izmokat. Bizonyos nyújtások szintén segíthetnek.

A jó gerinctartás érdekében fontos aktívnak maradni, izomerősítő- és nyújtó gyakorlatokat kell végezni. Ugyanakkor, szükséges kerülni az olyan, nagyhatású gyakorlatokat, melyek potenciálisan károsak lehetnek a gerincre nézve. Jó példa a gyulladásos hátfájás kezelése során alkalmazott gyakorlatokra az ülő mellkasi nyújtás. Ehhez alacsony háttámlás székre kell ülni, talpunkat a földön nyugtatni, hátunkat a szék támlájával szemben egyenesen tartani. Tegyük kezünket a fejünk mögé, a könyökökkel kifelé, s egyenes fejtartással lassan hajoljunk hátra, hogy a széktámla tetején legyen a gerincünk teteje. Tartsuk meg a pozíciót 10 másodpercig és térjünk vissza az eredeti pozícióhoz.

Fontos: mielőtt bármilyen testgyakorlatot végzünk, egyeztessünk róla orvosunkkal!

2. Végezzünk mély légző gyakorlatokat a tüdőkapacitás fenntartásáért

Azon gyakorlatok egyike, amelyet az orvos vagy a fizioterapeuta javasolni fog, a mélylégzés. Az egyszerű légzőgyakorlatok általában ismételt mély belégzést és kilégzést jelentenek, annak érdekében, hogy ne csak bővítsük tüdőkapacitásunkat, de csökkentsük a bordák ízületeinek esetleges gyulladásait is. Azon ízületekét, melyek a bordákat összekötik a gerinccel. Amennyiben a gyulladásos hátfájás ankilozáló spondylitisszé alakul – mely sok esetben előfordulhat -, akkor az hatással lehet a bordák ízületeire és megnehezíti a tüdő működését is.

Fotó: 123rf.com

3. Tanuljuk meg a nehéz tárgyak megfelelő emelését

Ha aktívak maradunk, azzal sokat teszünk a fájdalom csökkentéséért, a nehéz tárgyak emelésével viszont egyáltalán nem. Orvosunk azt ajánlja majd, ne végezzünk ilyesmit, s ha meg kell emelni valamit, olyan technikát kell alkalmaznunk, amelyet fizioterapeutánk ajánl, például inkább a lábizmok használatát, mint a hátét.

4. Legyünk óvatosak vezetés közben

A gyulladás olyan betegségekhez vezethet, mint a diabétesz, szívbetegség, rák, Alzheimer-kór. Ám egy gyulladáscsökkentő étrend gyümölcsökkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonával segíthet csökkenteni a kockázatot, s javíthatja az egészségetMaga a vezetés már súlyosbíthatja a gyulladásos hátfájást. Baleset esetén azonban állapotunk megnöveli egy súlyos sérülés, beleértve a gerinctörés esélyét.

„Mindig azt javaslom pácienseimnek, hogy nagyon óvatosan vezessenek, s kerüljék a hirtelen nyak- és gerincmozdulatokat. Bármilyen hatás, legyen az könnyű vagy jelentős, súlyos problémákhoz vezethet” – emelte ki dr. Bittar.

A kocsiban ülés hosszú ideig eleve merevséget és a fájdalmak súlyosbodását idézi elő, ezért nem árt gyakran megállni és pihenni kicsit.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.