Gyógynövényt a herpeszre!

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró hólyagocskák, melyek azonban gyógynövényekkel is kúrálhatók.

Legszívesebben sírni volna kedvünk, amikor reggel egyszercsak – főleg, ha valamilyen nagy nap előtt állunk – azt vesszük észre a tükörben, hogy a szánk szélére egy aprócska, sebnek látszó valami költözött. A rettegett herpesz! Nem biztos, hogy percek alatt el tudjuk tüntetni onnan, de eséllyel gyógyíthatjuk hamarabb gyógyfüvekkel, pakolásokkal ezt a látványos problémát, sőt, meg is előzhetjük.

Amikor bőrünkön és a nyálkahártyán magukban vagy csoportosan pici hólyagocskák jelennek meg, az sajnos herpesz, mely súlyosabb esetben akár lázzal is járhat. Nagyobb az esélye kialakulásának, ha a szervezet gyenge, kimerültek, stresszesek vagyunk.

Mielőtt megjelenik a herpesz, gyakran egyéb betegségben is szenvedünk: krónikus fertőzés, láz gyötör, de a túlzásba vitt evés, a kevés alvás, hölgyeknél a menstruáció is kiválthatja.

herpesz1

Többféle típusa van, a legismertebbek a herpesz simplex (ez a közönséges herpesz), a labialis, a facialis, a febrilis: ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek. T

öbbnyire heg nélkül gyógyulnak. Súlyosabbnak számítanak az úgynevezett dermatitis herpetica, az ekzema herpetica vagy a herpes traumatica, melyek komoly tünetekkel járnak. Mint a legtöbb betegségnek vagy bőrpanasznak, a herpesznek is léteznek természetes gyógymódjai.

Olajakat és gyógynövényt rá!

Érdemes időben „kapcsolni”, ha félő, hogy herpesz van rajtunk kialakulóban, a gyors reagálás ugyanis segíthet abban, hogy mielőbb eltüntethessük a herpeszt. A természetes gyógymódok között megtaláljuk az illóolajas kezeléseket, a gyógynövényeket, ásványi anyagokat és vitaminokat is.

Herpesznél a gyógynövényekből főzött teát nemcsak fogyaszthatjuk, hanem külsőleg is alkalmazzuk, borogatást készítünk belőle. Nagyon hatékony például az ezerjófű-tea. A fél deciliter forró vízzel leöntött, egy evőkanálnyi teafüvet állni hagyjuk, majd öt perc után leszűrjük, és fogyaszthatjuk. Napi háromszor is igyunk belőle. A borogatáshoz ugyancsak egy evőkanál teafüvet, de két dl vizet használjunk, majd 10 perc áztatás után mártsunk egy textilt a teába, és ezt helyezzük a herpeszes területre.

Méregtelenítés céljából a körömvirág, a csalántea, a borsos menta és a gyermekláncfű-tea is ajánlott. Akár keveréket is készíthetünk a füveikből. Készítsünk nagyobb adag teát belőlük, amelyből akár egész nap is kortyolgathatunk. A gyenge immunrendszer erősítésére bíborkas-virág teát is használhatunk. A tinktúrát külsőleg alkalmazzuk: ecsetlejük be vele a herpeszes testrészt, óránként.

gyogynovenyek20

Herpeszre javasolható a svédfüvek fogyasztása is. Folyékony formáját textíliára vagy vattapamacsra csepegtetve borogatást készíthetünk, de be is vehetünk belőle, ha egy kiskanálra rátesszük, majd egy kis ideig a szánkban tartva „átmossuk vele” a szájüreget. A népi gyógyászat a zsályapépet is ajánlja herpesz ellen: rágjuk jól össze, majd a nyálunkkal keverjük, és helyezzük a kérdéses részre.

A természetes gyógymódok között vegyük figyelembe az olajok jótékony hatásait is. A citromolaj segíthet, még mielőtt a herpesz teljesen kialakulna. Ha érezzük, hogy baj lesz, a kérdéses terület bizsereg, a herpesz helyét sűrűn kenjük be vele.

Az eukaliptusz illóolaját és a gerániumét ugyanígy használhatjuk. A már kialakult herpeszre a kakukkfűolajjal való kenegetés is hatásos. Hígítsuk eléggé fel az olajokat, ne legyenek túl erősek!

Ecetbe mártott vattacsomóval is ecsetelhetjük a területet, ha úgy érezzük, kialakulóban van a herpesz. Segíthet az is, ha grépfrútmag kivonatot tartalmazó tinktúrával bekenjük a herpeszt, mely még a hegesedést is segíti. A hólyagokat a citrusfélék fogyasztása jól gyógyítja. A természetes gyógymódok mellett javasolható, hogy vegyünk magunkhoz minél több A, B, C  és E-vitamint herpesz esetén, valamint naponta fogyasszunk kalcium pezsgőtablettát!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.