Gyógyítható vakság?

Egy teljesen újszerű technika visszaadhatja a vak páciensek látását, az eljárást hamarosan már embereken is tesztelhetik a kutatók.

Két brit vak nő szemgolyójába hamarosan embrionális őssejtek millióit injektálják az orvosok, abban bízva, hogy meggyógyítják a súlyos szemkárosodást. Az egyik nő esetében örökletes vakságról van szó, a másik esetben viszont a korral járó makuláris degeneráció okozta a vakságot.

Az elsődleges vizsgálatokra az Egyesült Államokban fog sor kerülni, és remélhetőleg már idén ősszel elkezdődhetnek a tesztek. Amennyiben az állatokon végzett kísérletek az embereknél is hasonló eredménnyel zárulnak, hamarosan milliók élete fog gyökeresen megváltozni a jövőben.

shutterstock_12950536

Robert Lanza, őssejt-kutató egy olyan vitaminokból és kemikáliákból álló vegyületet fedezett fel, amely a sérült szemsejtek egészséges verziójává alakítja át az őssejteket. Valószínűleg majd még hónapokat kell várni, mire a páciensek látása javulni kezd, de ha az első próbálkozások jól sikerülnek, két éven belül széles körben elterjedhet az új technika, mondta Dr. Lanza, a massachusettsi Advanced Cell Technology munkatársa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.