Gyógyítható lehet a gyógyszerrezisztens TBC

Új gyógyszer-kombinációval gyógyítható lehet a legtöbb antibiotikumnak ellenálló tbc egy nemzetközi kutatócsoport új kutatása szerint.

Egy három szer kombinációjából álló új “koktél” (PaMZ) akár négy hónap alatt is kikezelheti a tuberkulózis egy gyógyszerrezisztens formáját az eddigi kétéves gyógyítási idővel szemben – hangzott el hétfőn a Melbourne-ben folyó AIDS-világkongresszuson, amelyen szóba kerülnek a szerzett immunhiányos tünetegyüttessel együttjáró leggyakoribb fertőzőbetegségek is, így a hepatitisz C vagy a gümőkór.

tbc

A Tuberkulózis Társaság igazgatója, Mel Spigelman elmondta: a tesztek második fázisában a PaMZ több kórokozót pusztított el, és gyorsabbnak is bizonyult, mint a jelenleg alkalmazott terápia. Ez lehetővé teheti a kezelés lerövidítését a gyógyszerre reagáló tbc esetében és a gyógyszerrezisztens tuberkulózis néhány formájánál. A szert tabletta formájában adták a betegeknek. A jelentés szerzői szerint a PaMZ gyógyszerkombinációval kezelt páciensek 71 százalékánál két hónap elteltével a rendelkezésre álló legpontosabb diagnosztikai eljárások sem tudták kimutatni a baktériumot, míg a jelenlegi terápiával csak a betegek 38 százalékánál tűnt el a kórokozó nyolc hét alatt.

injection

Az új gyógyszerkombináció olcsóbb, biztonságosabb és egyszerűbb is a jelenleg használt kezelésnél – vélik a kutatók. A bíztató eredmények után egy nagyléptékű kutatás következik, a tesztek harmadik szakasza, melyet a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszíroz.

A szerzett immunhiányos betegségben, vagyis az AIDS-ben szenvedők halálának leggyakoribb oka ma is a tbc, mivel a meggyengült immunrendszer védtelenné teszi a szervezetet a kórokozókkal szemben. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2012-ben mintegy 320 ezer ember halt meg a HIV-fertőzéssel kapcsolatos tuberkulózisban. (MTI)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.