Génterápiával gyógyítható lehet a vakság

Génterápiával gyógyítható lehet a vakság egy ritka formája – derült ki brit kutatók vizsgálódásainak kezdeti, bíztató eredményeiből.

A vizsgálat célja csak az eljárás biztonságának, nem pedig hatékonyságának tanulmányozása volt, mindössze hat páciens vett benne részt. Egyiküknél sem lépett fel komoly mellékhatás.

A génterápia abból áll, hogy a hiányzó vagy hibásan működő génnel élő beteg szervezetébe beillesztik az egészséges gént. A módszert a vakság más ritka változatainál kipróbálták már, ám az kevés sikert hozott.

Az új klinikai próba összes résztvevője olyan fériak volt, akik choroidermiával, a vakság örökölt és gyógyíthatatlan, fokozatosan kialakuló formájával születtek. A kezelés nélkül lassan mindannyian elvesztették volna látásukat.

A betegséget egy fehérje hiánya okozza, ennek következtében elpusztulnak a szem fényérzékelő sejtjei. Becslések szerint a betegség minden 50 ezredik embert érinti.

gen6

"Olyan sejteket igyekszünk megmenteni, amelyek másképp elhalnának" – magyarázta Robert McLaren, az Oxfordi Egyetem orvosa, a kutatás vezetője. Kollégáival együtt a hiányzó fehérje előállítását kódoló génrészt hordozó, ártalmatlan vírust fecskendeztek a betegek retinájának legvékonyabb részébe" – olvasható a Lancet orvosi hetilap csütörtöki számában megjelent tanulmányban.

McLaren bízik abban, hogy a ritka rendellenesség gyógyításában elért génterápiás siker nyomán más, vakságot okozó genetikai eredetű kórképek is kezelhetők lehetnek.

A kutatás eredményeit értékelve Ian MacDonald, a kanadai Albertai Egyetem szakértője – aki ugyanebben a vizsgálatban nem vett részt, ám hasonlóra készül – elmondta: az eredmények igen biztatóak, hiszen nincs más mód arra, hogy az egészséges gént a rendeltetési helyére juttassák.

Hozzátette azt is, hogy a tanulmány csak a műtét utáni hatodik hónapig közölt adatokat a páciensekről, ezért nem tudni, életük végéig kitart-e a kezelés hatása, és nem folytatódik-e betegek látásromlása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.