Genetikában van a koriander!

Koriander: egyesek számára a taco és más finomságok elengedhetetlen hozzávalója, míg mások a szagát sem bírják. Az biztos, hogy kevesen vannak, akik közömbösek lennének iránta.

A növényt nem bírók körébe olyan hírességek tartoznak, mint Ina Garten vagy a sztárséf Fabio Viviani, aki a TODAY.com-nak beszélt az ellenérzéséről. Julia Child pedig még 2002-ben vallotta be Larry Kingnek, hogy ha az általa rendelt ételben koriandert vél felfedezni, inkább kiönti az egészet a padlóra.

A viselkedési idegtudománnyal foglalkozó Charles J. Wysocki, a philadelphiai Morell Kémiai Érzékek Központjának dolgozója megpróbálta kideríteni, miért olyan megosztó ez a növény. Ehhez egy- és kétpetéjű ikreket vont be a vizsgálatába. Úgy tapasztalta, hogy az egypetéjűek nagy valószínűséggel ugyanúgy vélekedtek róla: vagy mindketten szerették az illatát vagy egyikük sem bírta elviselni. „Az a tény, hogy mindez a kétpetéjű ikrekre nem vonatkozik, arra utal, hogy genetikai meghatározottságú tulajdonságról van szó.” – magyarázta Wysocki.

De vajon mi az, amit sokan olyan taszítónak tartanak a korianderben? A megfigyelés kezdetén a szakember kromatográfiás gázt használt, amely hő segítségével választja szét a molekulák összetett keverékét darabról-darabra, így a kutatók minden egyes összetevőt egyenként be tudnak azonosítani pusztán egy szerkezet és a saját orruk használatával. A gáz felmelegítette a fűszernövényt, amelyből így nem túl kellemes „szappanos” szag szabadult fel. Mintegy tíz perc elteltével a koriander saját jellegzetes illatát is meg lehetett érezni, ezt azonban a növény gyűlölői továbbra sem érzékelték.

shutterstock_26778793

„Úgy gondoljuk, hogy a koriandert nem bírók csak a szappanos szagot érzik, a kellemes, finom növényillat azonban nem jut el az orrukig. Elképzelhető, hogy az ezért felelős génjük mutálódott vagy egyszerűen ki sem alakult ez az érzékelőjük.” – vélekedett a szakember.

Tehát akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a koriandert nem kedvelők mutánsok? Ha a teória megállja a helyét – és Wysocki hangsúlyozza, hogy egyelőre csak elméletről van szó – a korianderfóbiások nem érzik a dodocental nevű anyagot, amelynek a növény friss illatát köszönheti.

Ez elképzelhető. Valószínű, hogy akik csak a szappanos szagot érzékeli, egyfajta speciális szagláshiányban szenvednek, amely azt jelenti, hogy egyes összetevők nem jutnak el az orrukig, noha más esetben tökéletesen érzékelnek minden illatot.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.