Génelemzés – Így láthatjuk előre betegségeinket

Géndiagnosztikai tesztek a betegségmegelőzés szolgálatában. A klinikai géntesztek európai platformjának közreműködésével, több mint 3100 különböző analízist tudnak elvégezni.

Egy egyszerű, ámde időben elvégzett teszt segítségével már az első tünetek jelentkezése előtt tisztában lehetünk azzal, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak.

Ha előre tudhatnánk, hogy a felmenőinktől olyan géneket örököltünk, melyek hajlamossá tesznek minket olyan betegségekre, mint például a szívinfarktus, vajon megpróbálnánk már azelőtt tenni ellene, mondjuk egy életmódváltással, mielőtt késő lenne? A válasz: igen, minden bizonnyal.

Jó hír, hogy a tudomány mostanra eljutott odáig, hogy már annak sincs akadálya, hogy magunk is bepillanthassunk testünk építőköveibe, a génjeinkbe, hogy megtudjuk, mi vár ránk életünk során.

genteszt1

A jövőnk a génjeinkbe van kódolva

Az eddig feltérképezett több mint 30 ezer gén nem csak az olyan alapvető tulajdonságaink kialakításában játszik fontos szerepet, mint a testmagasság és a szemszín, hanem az egészségünkben is. Génjeink egy része ugyanis nem tökéletes: vagy a környezeti hatások, vagy örökletes tényezők miatt sérülhetnek, ez pedig gyengítheti az immunrendszerünket és fogékonyabbá tehet egyes betegségekre is. Így például a laktózérzékenységre, a szívinfarktusra, de még a vérszegénységre és az allergiára is.

Sok esetben ezekre csak hosszas vizsgálatok után derül fény, amikor a betegség már kialakult, nem pedig akkor, amikor még meg lehetett volna előzni. A genetikai eredetű betegségek egy része ugyanis – ha idejében tudunk a kockázatról – életmódváltással, és bármilyen hihetetlen, a kiváltó tényezők módszeres kerülésével ezen betegségek kialakulásának folyamata befolyásolható vagy sok esetben teljesen kivédhető.

Nem véres

A DNA-Plus névre hallgató osztrák-német cég évekkel ezelőtt arra vállalkozott, hogy egyszerű, fájdalommentes tesztek segítségével bepillantást engedjen a jövőnkbe. A cég szolgáltatása Európában piacvezető, Spanyolországban pedig hamarosan a cég Baby 100+ nevű tesztjével, államilag, ingyen szűrik majd a babákat. Mostantól nálunk is elérhetőek a cég tesztjei.

genetika1

A tudás megéri?

Tény, hogy a génteszt nem olcsó, de az is igaz, hogy nagy szükség lehet rá. Ezzel ugyanis a szülők gyakorlatilag már gyermekük születésének pillanatától tisztában lehetnek a kicsi betegségeivel és a kockázataival is. Egy a babáknak szóló tesztben például 100-nál is több, anyagcsere betegségre való hajlam mutatható ki, többek között azok is, amik később olyan betegségeket okozhatnak, mint az immunrendszer gyengeségei, a krónikus bőrbetegségek, súlyos fejlődési rendellenességek, a hiperaktivitás vagy épp a beszédzavar.

Magyarországon eddig csak a vérminták alapján végeztek újszülött kori anyagcsere-szűrővizsgálatokat. Az eljárás lényege, hogy egy speciális vizsgálattal huszonhat ritka, súlyos, főként anyagcsere-betegséget szűrnek ki néhány csepp vérből a születést követő 48. és 72. óra között.

A DNA-Plus Baby 100+ tesztjéhez – ami genetikai eredetű anyagcsere betegséget vizsgáló szűrés – ezzel szemben elég a vizeletminta, ráadásul otthon is elvégezhetjük.

A géntesztek elemzése nyálmintából történik, amit szintén otthonunkban vehetünk le.

Részletek: Benyovszky Orvosi Központ: 06 1 786-30 45; www.dna-plusz.hu

Forrás: