Függőség a gyorséttermi ételektől

Egy patkányokon végzett ausztrál kutatás kimutatta, hogy a gyorséttermi ételek függőséget okozhatnak, ami megmagyarázza, miért olyan nehéz sokak számára, hogy változtassanak a szokásaikon.

Azok a patkányok, amelyek bőségesen ehettek zsíros és cukros ételeket, két hónap alatt jelentős súlyt szedtek fel, és ,,szorongani" kezdtek, ha lecserélték az ételüket.

A gyorsétel veszélyeket rejt

A Dél-Ausztráliai Egyetem PhD-hallgatója, Zhi Yi Ong azt találta, hogy a tesztben részt vevő állatok inkább éhen maradtak, semhogy áttértek volna egy egészségesebb összetételű szárazeledelre.

shutterstock_631209642

,,Úgy tűnik, hogy a gyorskaja iránti vágyuk felülírta az éhségérzetüket, és inkább semmit sem esznek, minthogy a másik táplálékra fanyalodnának" – mondta Ong. Később, amikor ezt az étrendet szárazeledelre váltották, a gyorséttermihez hasonló ételt fogyasztó patkányok lényegesen többet szaladgáltak, mint amelyek végig ugyanazt fogyasztották, ami arra utal, hogy megnőtt a szorongás-szintjük.

,,Valószínűleg gyorskaja-megvonásban szenvedtek" – mondta Ong. ,,Feltételezzük, hogy a fogyasztásuk leszabályozza az agy önjutalmazó köreit, azaz csökkenti azok érzékenységét. Így ha valaki túl sokat fogyaszt ezekből, egyre többet és többet kell ennie ahhoz, hogy ugyanazt az örömérzetet elérje."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.