Fogmosás – Ezek a leggyakoribb tévhitek

Szájüregünk, fogaink egészsége nagyon fontos, hiszen belső szervezetünk kapujáról van szó, ezért igyekezzünk megőrizni annak egészségét.

Bevett, mindennapos – ám nem megfelelő – szokásainkon nehéz változtatni, a tévhiteket elvetni, – ám egészségünk érdekében megéri. A fogszuvasodás nem örökölhető betegség, de vannak hajlamosító tényezők, amik viszont örökölhetőek.

Ezek a tényezők a következők:

 • az anyaméhben felszívódott tápanyagok, vitaminok mennyisége,
 • örökölt vagy szerzett betegség,
 • életkor
 • testalkat, fejforma alakja: hosszúkás arc – szűkebb fogsor és torlódott fogak; kerekebb arc, szélesebb állcsont, több hely a fogaknak,
 • fajtabeli sajátosságok: általános ellenálló képesség, fogak mérete, táplálkozási szokások (szénhidrátban, savakban gazdag ételek fogyasztása), családi tényezők – családon belüli táplálkozási szokások miatt a cariesre (fogszuvasodás) való hajlam is hasonló,
 • tanult fogmosási szokások,
 • a nyál összetétele, mennyisége.

Fogaink tisztán tartásánál a hangsúly a rendszerességen, a jó technikán és az alaposságon van.

Fotó: 123rf.com

Íme néhány hasznos fogápolási tanács

 1. Milyen fogkrémet válasszak?

A fogkrém kiválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy sokfélék, más-más fogazati, szájüregi problémára fejlesztették ki mindegyiket. Léteznek magas fluoridtartalmúak. Ezek a fogkrémek a zománcon megtapadva kalcium-fluorid formájában segítenek a száj megfelelő pH-jának fenntartásában, a foganyag visszaépítésében. A már nem teljesen ép, egészséges parodontium (fogíny) védelmére is több pasztát találunk a gyógyszertárak, drogériák polcain, melyek gyógynövényes hatóanyagukkal (pl. kamilla, mirha, menta, borsmenta) segítenek helyreállítani az íny állapotát. A fogak csillogását, fehérebbé tételét napi szinten a polírozó szemcséket tartalmazó fogkrémekkel érhetjük el – ezek nem hatnak a fogkőre és tartós használatuk a fogfelszín kopásához vezethet.

Fotó: 123rf.com

 1. A divat szerint válasszak-e fogkefét?

Manapság bármi eladható, ha egy kicsit különösebben néz ki, mint a többi, ugyanabban az árukategóriában szereplő termék. Érvényes ez a fogkefére is. Azonban a választásnál a legfontosabb szempont figyelembe venni a szálsűrűséget– minél több szálból áll, annál hatékonyabban tisztít. A sörte finomságánál ajánlott a puha vagy közepes keménységű, hogy ne sikáljuk el a fognyakat, ezzel érzékenységet, majd cariest okozva. A kisebb fejű fogkefével pedig jobban elérjük a fogív hátsó részét, a rágófogakat.

 1. Vizezzem-e a fogkefét?

Bevett gyakorlat, hogy fogmosás előtt szinte a legtöbb ember benedvesíti a fogkeféjét – feleslegesen. A fogkrém tartalmaz elég sikosító, habosító anyagot, mely a nyállal keveredve fejti ki legoptimálisabb hatását, a víz csak higítja a hatóanyag koncentrátumot.

 1. Vízszintesen mossam-e a fogamat?

Ez a legkönnyebb, legegyszerűbb módszer a fogmosásra – de a leggyorsabb módja annak, hogy fognyaki érzékenységgel hamarosan orvoshoz forduljunk. A fogkefét finoman a fogra helyezve – nem a nyomás erőssége a lényeg –, körkörösen mozgatva tisztítsuk végig a fogsort. A mosást az alsó fogsor szájüreg felőli részén középen (metszőfogak) kezdjük – itt rakódik le a legtöbb, fogak számára káros szénhidrát. Majd jobb és bal oldalon a nyelv felőli részen folytatjuk. Ha kész, a külső fogfelszíneket és a rágófelszíneket is megtisztítjuk. Ugyanezt elvégezzük a felső fogsor belső oldalán, majd a külső, orcák és ajak felőli felszíneken, továbbá a rágófelszíneken. A fogkefe dőlésének irányára figyeljünk, ha mód van rá, a fogmosás ne vízszintesen, hanem kb. 45 fokban történjen a fogfelszínhez viszonyítva.

Fotó: 123rf.com

 1. Azonnal vízzel öblítsek-e a fogtisztítás végeztével?

Mivel a fogkrém habzik, a fogmosás befejeztével – amennyiben időnk engedi – ne öblítsünk azonnal vízzel, csak a felesleges habot köpjük ki, hogy a fogkrém hatóanyaga még néhány percig kifejthesse jótékony hatását a szájüregben.

 1. Elég hetente vagy ritkábban alkalmazni a fogselymet?

Ma már az alapszájhigiénéhez tartozik a fogselyem használata, mely a fogfelszínek alaposabb megtisztításához használható. Torlódott fogaknál a mindennapos alkalmazás nagyon fontos. A használatakor 45-50 cm fogselymet szakítsunk le, majd két mutató ujjunkra tekerjük addig, míg a két kezünk közti távolság 5-7 cm-nyire csökken. Bevezetjük a fog közé, egész a fognyakig, ráfektetjük a fogra és úgy húzzuk a fogfelszín felé. Minden fogközben meg kell ismételni ezt a mozdulatot. Célszerű az alvás előtti fogmosás előtt vagy után elvégezni.

Fotó: 123rf.com

 1. Használjak-e fogköztisztító kefét és superflosst?

Elsősorban megnyílt fogközök vagy rögzített fogpótlások tisztításához ajánlott. Igen, használjuk, úgy, mint egy icipici üvegmosó kefét – a fogközökbe beragadt táplálékmaradék eltávolítását szolgálják.

 1. Minden nap többször is használjak szájvizet?

A szájvíz használata nem helyettesíti a fogmosást, rendszeres fogtisztítás (napi 2-3 alkalom) mellett hetente 2, max. 3 alkalommal használandó. Forgalomban vannak viszont fluorid tartalmú szájöblögetők, melyek szuvasodást megelőző hatásúak és a fognyaki érzékenységre is jól alkalmazhatók. Az alkoholos szájöblögetők napi többszöri használat esetén ízérzés változást okozhatnak, ezért ajánlott az alkoholmentes változat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.