Fogamzásgátlóval tökéletes menzesz, elhagyása után nem – Miért?

Nagyon sokan döntenek úgy, hogy a védekezés egyik leghatékonyabb módját választják, vagyis a fogamzásgátló tablettát. A szer mellett többnyire tökéletes az ember menzesze, de ez megtévesztő, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy a nő termékenységével minden rendben van!

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Van menzesz, még sincs?

Ez egy kissé fura kijelentés, de a fogamzásgátló szedése bizony ezt a paradoxont hozza létre. Ezek a tabletták ugyan minimális, de mégis hormonadag segítségével érik el, hogy a várandósság kialakulása lehetetlenné váljon.

fogamzasgatlo3

Az sem titok, hogy a ciklus 28 napos volta kisebb nagyobb eltérésekkel igaz csak a nőkre, vagyis ez egyáltalán nincsen kőbe vésve. A fogamzásgátló mellett azonban igen. Egy havi adag ugyanis éppen 21 szem tablettát fed le. A menzesz pedig ezután következik, az utolsó bevett bogyótól számított 3.-4. napon, majd elmúlik a 7. napon és ezután kezdődik a bogyók szedése elölről. És éppen itt van a félreértés.

Az a vérzés, mely a fogamzásgátló tabletták mellett jelentkezik nem a klasszikus értelemben vett menzesz, hanem egy úgynevezett megvonásos vérzés. A hormonadag kihagyása idézi elő, és annak visszatérte szünteti meg. Bár a szervezet tisztulása és a peteérés fenntartása így is létezik, ám az olyan gondokat, melyek a menzesz kimaradásával, összezavarodásával jár, a tabletta szedése elfedi.

És ha lerakom a tablettát?

Azok a nők, akik leteszik a fogamzásgátló tablettát, rendszerint találkoznak a menzesz rövid távú összezavarodásával. Ez nem is gond, egészen addig, amíg valóban csak rövid távon jelentkezik. Ha azonban a menzesz nem áll be, akkor mindenképpen érdemes szakorvos segítségét kérni.

menstruaciso fajdalom1

Dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője azt is elmondta, hogy sok esetben jelent problémát az is, hogy bár a menzesz rendszeresen jelentkezik, mégsem jelent tökéletes működést. Ezt jellemzően a tápanyaghiány okozza, ami addig nem is igazán jelent gondot, amíg a pár nem szeretne gyermeket. Ezt szerencsére egyre többen támogatják valamilyen vitaminkészítménnyel. Ilyenkor jön a második ijedség, hiszen a jó felszívódású várandósvitamin „összezavarja” a vérzést. A tápanyagraktárak feltöltésére a szervezet reakciója a menzesz zavara, ami azonban nem betegséget jelez, hanem a természetes, és biológiai működés beállását, visszaállását.

Ezt a folyamatot gyorsíthatjuk fel – vagyis a normál működés és a normál termékenység beállását – abban az esetben, ha megfelelő vitamint választunk. Ennek jó tagolásúnak kell lennie, és a benne lévő anyagok is szerves kötéssel kell rendelkezzenek, hiszen így a felszívódásuk lényegesen jobb. A vérzészavart, és ezzel együtt sajnos akár meddőséget nem csak a tápanyaghiány, hanem betegségek is kiválthatják, így ha 1 éven belül nem sikeres a családalapítás, akkor érdemes orvosi segítséget, kivizsgálást is igénybe venni, hogy ki lehessen deríteni a mögöttes okokat.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.