Fizetni kell majd a háziorvosnál bizonyos szolgáltatásokért?

A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát dolgozta ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A munkához a szakmai hátteret a MOK háziorvosi munkacsoportja, a Háziorvosok Online Szövetsége és az Országos Alapellátási Szövetség (OASZ) biztosította. A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk – mondta a VG-nek Nagy Ákos, a MOK alelnöke.

Sokat tehetnek a háziorvosok a kardiológiai betegekért

Talán nincs a köztudatban, hogy a háziorvosi ellátást 1992-ben privatizálták, így az alapellátást gyakorlatilag a magánszektor biztosítja. Gyakran maguknak a háziorvosoknak sincs „magánorvosi tudatuk”, hiába dolgoznak vállalkozóként, inkább kényszervállalkozóként aposztrofáljak magukat – jelentette ki Nagy Ákos. A díjtáblázatban meghatározott tételek minimum- és maximumdíjakat tartalmaznak a csendesen fogyó 6500 háziorvos és házi gyermekorvos számára, aki jelenleg Magyarországon praktizál.

 

A MOK alelnöke példaként említette, hogy a legalacsonyabb díjtétel 2550, a legmagasabb pedig 13 250 forint. A díjtételeket azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik barna tajszámmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat.

Ide kattintva megtekintheti a térítésköteles háziorvosi ellátások díjtétel táblázatát, amely 2021.11.01-től érvényes

Forrás: MOK 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

  1. Mit szól hozzá? Fizetni kell a háziorvosnál bizonyos szolgáltatásokért.... - Városi Kurír

    […] A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát dolgozta ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A munkához a szakmai hátteret a MOK háziorvosi munkacsoportja, a Háziorvosok Online Szövetsége és az Országos Alapellátási Szövetség (OASZ) biztosította. A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk – mondta a VG-nek Nagy Ákos, a MOK alelnöke – írta meg a napidoktor.hu. […]

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.