Fertőzés – Hogyan kapható el a megfázás vagy az influenza?

Többször kérdezzük: mégis mit csináltam?

Amikor először észleljük a megfázás vagy az influenza jeleit, első gondolatunk az: vajon mit tettünk, hogy elkaptuk a betegséget. Nem árt tisztázni, milyen körülmények esetén kapható el a fertőzés és hogyan nem.

Ha kitör rajtunk a megfázás vagy az influenza, gyakran nem értjük az okát. Nem emlékszünk rá, hol voltunk és mit tettünk, hogy a fertőzés lecsapott ránk – s bosszankodunk. A vírusok apró részecskékkel terjednek a levegőben, s akkor kerülnek oda, amikor egy beteg ember tüsszög, köhög, orrot fúj.

Elérhet minket a fertőzés akkor is, ha megérintjük az orrunkat, szemünket, szánkat, miután valamilyen, vírussal fertőzött dologhoz értünk, például játékhoz, munkaasztalhoz, ajtókilincshez. A vírusok a tárgyakon több mint 2 napig elélnek.

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor, ha kapcsolatba kerülünk a megfázás- vagy az influenza-kiváltó kórokozókkal, nem 100 százalék, hogy elkapjuk a betegséget. Ez függ attól, hogy az adott ember mikor fertőződött meg, s hány vírusos részecske található meg a cseppekben.

A beteg ember a megfázás első 2-3 napján a leginkább fertőző. Az első hét után a leggyakrabban nem az. Az influenza betegségben szenvedők azonban 1 nappal azelőtt átadhatják a betegséget másnak, hogy a tünetek egyáltalán jelentkeznek – s ezt követően 5-7 napig, amíg még betegek. Vagyis megfertőzhetnek másokat, mielőtt még tudnák, hogy betegek.

Influenza és megfázás – érdekességek a fertőzés kapcsán

  • Egyetlen tüsszentéssel 40 ezer részecskét juttatunk a levegőbe.
  • Egy beteg embertől legalább 1, 8 méter távolságra kell lenni, ha nem akarunk kapcsolatba kerülni a kórokozókkal.
  • Érdemes a kezet 20 másodpercig mosni, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól.
  • A vírusok a tárgyakon több mint 2 napig elélnek.
  • A megfázás több mint 3 napig fertőző, míg az influenza a betegség kezdetétől számított 5-7 napig is átadható.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.