Fertőzés a trónon!

Nem csak a nyilvános vécék okozhatnak betegségeket, otthonodban is összeszedhetsz valami nyavalyát.

Amikor belépsz egy nyilvános mellékhelyiségbe, alaposan szemügyre veszed az ülőket, a tetőt, vagy éppen magát a csészét? Nagyon helyesen teszed, bár a látvány megítélése nem elegendő ahhoz, hogy biztonságos következtetéseket vonj le a helyiség tisztaságáról. Sokszor ugyanis azok a vécék is hemzsegnek a baktériumoktól, amelyek szabad szemmel tisztának és fertőtlenítettnek tűnnek.

És mi a helyzet az otthoni vécével? Sokan otthon nem veszik olyan komolyan a fürdőszobai higiénét, és közel sem annyira finnyásak, ha egy kis szennyeződésről van szó. Mintha attól, hogy a vécét csak te, vagy csak a családod használja, nem telepedhetnének meg rajta ugyanazok a baktériumok, mint a nyilvános vécékben. Tévedés!

A leggyakoribb baktériumok

Lássuk, mit okozhatnak a baktériumok, amelyek a leggyakrabban tanyáznak a toalett nyújtotta, nedves környezetben:

Streptococcus torokgyulladás, bőrfertőzések, tüdőgyulladás

– Coryneform májgyulladás

– Pseudomonas húgyúti fertőzések, vérmérgezés, szalmonellafertőzés

– Micrococcus gennyes bőrfertőzések.

Persze az esetek többségében már a legáltalánosabb óvintézkedések is elegendő védettséget nyújtanak a felsorolt betegségekkel szemben. Van, amelyik csak szájon át fertőz, ami azt feltételezné, hogy a vécé használata után, kézmosás nélkül, kézzel étkezik vagy szopja az ujját az ember.

A nemi betegségek egy része is elkapható a toaletten. Ilyen például a nemi szerveken tüneteket okozó herpeszvírus, vagy a Candida gombás fertőzés bár ez utóbbiról megoszlanak a vélemények. A betegségtől függően a vírusok, baktériumok akár fél-háromnegyed órán keresztül is életben maradnak, és fertőznek az ülőkéről, amennyiben bejutnak az ehhez szükséges helyre.

wcpapir

Hogyan védekezhetsz a nyilvános vécékben?

A vécéfertőzés különösen a nőket érinti, hiszen fizikai felépítésüknél fogva “nyitottak” minden fertőzésre, de a férfiak ugyanúgy áldozatául eshetnek egy-egy mellékhelyiségnek, ha az ülőkével találkozó felületeken nyitott seb, sérülés, horzsolás található testükön.

– Ha lehet, sose ülj rá nyilvános vécére!

– Ha muszáj ráülnöd, feltétlenül töröld le előtte, vagy a toalettben található papírral, vagy tarts a táskádban eldobható fertőtlenítő kendőt erre a célra.

Mindig moss kezet a vécé használata után célszerű lenne előtte is kezet mosni.

– Ha valamilyen horzsolással, vágással, sebbel rendelkezel azokon a területeken, amelyek találkoznak a vécéülőkével, mindenképpen fedd le tiszta papírdarabbal, vagy tartsd őket leragasztva. Így elkerülheted, hogy a kórokozók közvetlenül a sebbe jussanak.

Mi a helyzet a fürdőszobában? A fürdőszoba nagyon kényes helyisége a lakásnak a csempék közti területen, a kád, a mosdó, a vécé pereme, az ülőke alatt, a vécékefe tartójában mind-mind megbújhatnak a kórokozók. És hiába látod tisztának a szanitereket, a fertőzés mindenhol megbújhat. A fürdőszoba tisztán tartása így kiemelkedő fontosságú, nemcsak saját, de a családod egészségének érdekében is.

furdoszoba1

Minden székelés után mosd ki mosószerrel a vécét!

– A szaniterek tisztítása legyen sűrűbb, mint a heti egyszeri alkalom.

– Ha mosó-, felmosó vizet öntesz a vécébe, ne csak öblítsd, hanem sikáld is ki.

– Ha van férfi a háznál, tarts a vécé mellett fertőtlenítő kendőt, mellyel vizelés után törölje át a csésze peremét – az állva vizelés ugyanis óhatatlanul vizeletcseppekkel jár.

– A vécé tetejét mindig tarts csukva különösen akkor, ha a lakásban gyerekek vagy állatok vannak.

Takarításkor ne csak a csésze belsejére koncentrálj, hanem a deszka, a tető felső és alsó felére is.

– Ha vécéillatosítót használsz, ne feledd: attól, hogy nem rossz szagú a vécéd, még nem feltétlenül tiszta is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.