Férfias vizsgálatok

A prosztata-rákszűrés ötödével csökkenti a halálesetek számát. A leginkább veszélyeztetettek a 45 évnél idősebb férfiak.

Senkinek sem szabad félvállról vennie a tüneteket. A fejlettebb országokban nyolcszor annyian mennek el szűrésre, mint nálunk. A prosztatarák a korai stádiumban tünetmentes, időben felismerve sikeresen gyógyítható. A Magyar Urológusok Társasága /MUT/ az idén is folytatja edukációs kampányát.

A prosztatarák, a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. A betegek száma az egész világon – így hazánkban is évről évre nő. Világviszonylatban a felmérések szerint 3 percenként egy ember esik a prosztatarák áldozatául. Hazánkban évente 3500-4000 új beteget regisztrálnak. A szűrés mintegy húsz százalékkal csökkentheti a halálesetek számát.

Az utóbbi években számos tanulmány és kutatási eredmény látott napvilágot, amely a prosztatarák korai felismerésének újszerű lehetőségeiről számolt be. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ezek közül csak nagyon kevés az, amely valóban hatékony megoldást jelent. Prof. Dr. Pajor László, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke szerint továbbra is a nemzetközileg elismert, három oszlopos módszer a megoldás.

Az urológus számára három lehetőség áll a rendelkezésre a prosztata kóros elváltozásának hatékony felismerésére – mondta a professzor. A leggyakoribb a PSA mérés, amely egy apró tűszúrással járó vérvételből áll, teljesen ártalmatlan, fájdalmat nem okoz. A másik lehetőség az úgynevezett rektális digitális vizsgálat, amely során a szakorvos a végbélen keresztül tapintja végig a prosztatát. A harmadik pedig a prosztata átfogó vizsgálata ultrahang készülék segítségével.

szex85

Tisztában kell lenni azzal, hogy az említett három eljárás közül egyik sem alkalmas arra, hogy a prosztatarák tényét 100 százalékos biztonsággal megállapítsa. Abban viszont minden urológus egyet ért, hogy a három módszer együttes alkalmazása biztosítja a tudomány jelenlegi állása szerint a lehető legpontosabb diagnózist – tette hozzá Pajor Professzor.

A Társaság elnöke és a hazai urológus szakma egybehangzó véleménye szerint a legnagyobb probléma ma Magyarországon, hogy az emberek nem élnek a szűrővizsgálat adta lehetőséggel. Minden férfinak tisztában kell lennie azzal, hogy a prosztata-vizsgálat csupán apró kellemetlenséggel jár, és lényegesen kisebb problémákat okoz, mint egy esetleges prosztatarák.

A MUT elnöke a Prosztata kampány jelentőségével kapcsolatosan kifejtette, hogy az USA-ban a hasonló kezdeményezés hatására 4%-al csökkent azok száma, akik prosztata daganatban halnak meg. A 10 milliós Belgiumban pedig évente 10-szer annyi prosztata műtétet hajtanak végre, mint Magyarországon. A számok önmagukért beszélnek. Az urológusok szerint azért is van szükség kampányra, mert legtöbben még most is szégyellnek panaszaikkal orvoshoz fordulni. Hazánkban évente 1500-an halnak meg prosztatarákban, pedig az időben felismert betegség jól gyógyítható. Érdemes tehát minden 50 év feletti férfinak felkeresnie az urológust, hiszen a prosztata betegségek csak így előzhetőek meg.

shutterstock_18677944

A Prosztata kampány az idén egy új elemmel bővült. A kültéri média megjelenések, a TV és rádióspotok, valamint a szórólapok mellett a kezdeményezés egy, az országot járó road show keretében igyekszik még intenzívebben felhívni a magyar férfilakosság figyelmét a prosztataszűrések kiemelt jelentőségére. A Társaság reméli, hogy a kezdeményezés révén érzékelhetően csökkeni fog a prosztatával összefüggő betegségek száma.

A Prosztata kampányt teljes mellszélességgel ez évben is támogatja Szacsvay László, aki arcát adta a társadalmi célú kezdeményezéshez, ezzel is példát mutatva férfitársainak. A színművésznél közel 6 évvel ezelőtt diagnosztizáltak prosztatarákot, azonban köszönhetően a korai felismerésnek, immáron egészségesen éli mindennapjait. A művész reméli, hogy az ő pozitív példájából még többen tudnak erőt meríteni és keresik fel még időben urológusukat.

Forrás: