Férfiak és étkezési rendellenesség: gyakran nem ismerik fel

Gyanús, ha valaki eszik, de túlzottan edz is

Nemcsak a lányok és a nők szenvedhetnek étkezési rendellenesség miatt. A fiúk és férfiak körében is előfordul ez a súlyos probléma, ám sokszor azonosítatlan marad – pedig nagyon fontos időben észrevenni, hogy baj van.

Téves az az elképzelés, miszerint étkezési rendellenesség csak a lányok, nők körében fordul elő. A fiúk és a férfiak ugyanúgy küzdhetnek ezzel az igencsak veszélyes egészségügyi problémával, de gyakori, hogy sokáig észrevétlen marad a dolog.

Egy nevadai édesanya például akkor kezdett el aggódni, amikor 10 éves fia elkezdte visszaszorítani nassolását és túlzott edzésbe kezdett. Fogyása ellenére anyja és apja nem realizálta a probléma mértékét és valódi okát. S nem ők az egyetlen szülők, akik nem azonosítják, mi is történik.

Fotó: 123rf.com

A táplálkozási szakember ezt „fázisnak” nevezi. A fiú súlycsökkenését a sürgősségi osztály orvosa az aktív életmódnak tulajdonította, valamint annak, hogy sportol. Gyermekonkológust is javasolt azonban, mivel nem zárta ki, hogy valamilyen rák támadta meg a fiút. Az anyának azt tanácsolták, adjon smoothie-t a gyermek ételeihez. Végül szerencsére hamar szakemberhez került, aki leszögezte: a fiúnak nincs rákja, de étkezési rendellenessége igen. A szülők nem értették: körülötte voltak, látták őt enni, ám az nem tudatosult bennük, mennyit edz, s a drasztikus változást sem vették észre először. A fiúknál ráadásul nem igazán ismert probléma az étkezési rendellenesség.

Étkezési rendellenesség fiúknál és férfiaknál

Az étkezési rendellenesség súlyos, de kezelhető mentális és fizikai betegség. Formális pszichiátriai állapotnak minősül, melybe beletartozik az anorexia, bulimia, mértéktelen evés és egyebek. A történelmi példák és a társadalmi tapasztalatok alapján ezzel a problémával főleg nők küzdenek – kutatások szerint azonban nemtől függetlenül jelentkezik a gond. Csak a fiúknál és férfiaknál gyakran alulreprezentált, aluldiagnosztizált és alulkezelt. Becslések szerint az anorexiás és bulimiás, valamint mértéktelen evéssel járó étkezési rendellenességekkel küzdők 15 százaléka férfi. Egy közelmúltbeli tanulmány szerint a fiatal férfiak 22 százaléka ezen igen veszélyes módját választja az izomépítésnek.

Az étkezési rendellenességben szenvedő fiúk és férfiak súlyosabb megbélyegzéssel szembesülhetnek társaik által, vagy nem is diagnosztizálják őket, mert a sztereotípia szerint az efféle egészségügyi problémákat a társadalom női betegségnek tartja. A nemrég elvégzett tanulmány azonban rávilágít, hogy a megbélyegzés, a szégyen és az elszigeteltség, amelyet ezek a férfiak és fiúk éreznek, késlelteti vagy meg is akadályozhatja kezelésüket. A stigmatizálástól való félelem miatt gyakori, hogy sokkal több idő eltelik, míg egy étkezési rendellenességgel küzdő férfit diagnosztizálnak és így később jut megfelelő kezeléshez is.

Fotó: 123rf.com

Sajnos, sokan eljutnak arra a pontra, amikor már intravénás táplálásra van szükség. A nőkhöz képest ugyanis sűrűn előfordul, hogy későn jutnak el orvoshoz. A fiúk és férfiak változatos esetekkel szolgálnak: van, aki mindig sovány volt és így válik étkezési rendellenességben szenvedővé, más a túlsúlyát igyekezett leadni és nem tudott megállni, megint más izomépítés céljából étrend-kiegészítőt kezdett szedni, de nem evett megfelelően.

Számos megnyilvánulása lehet tehát az étkezési rendellenességnek a férfiaknál, melyet mások nehezen vesznek észre. Amikor egy orvos olyan fiút lát, aki ugyan eszik, de erőteljesen le is adja edzéssel a súlyát, érdemes fontolóra vennie, fennállhat-e az étkezési probléma esélye. S természetesen fontos tudnia azt is, hogy kihez küldje az ilyen beteget.

Ugyancsak egy közelmúltbeli tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy fiúknál és férfiaknál nemspecifikus hajlamosító tényezőkre kell gondolni. Ilyen lehet a testsúllyal kapcsolatos korábbi probléma (pl. túlsúly), a trauma, a szexuális zaklatás, a depresszió, a nemi orientáció, testmozgás és testképpel kapcsolatos eszmék, testtel való elégedetlenség, szerektől való függés, izomdiszmorfia. Problémás lehet azonban az is, ha a fiatal túl komolyan veszi a média nyomását – a tökéletes külsőt illetően.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.