Férfiak és a szex!

A nemi sztereotípiák – miszerint a férfiak állandóan a szexre gondolnak, míg a nők prűdek – többnyire túlzóak és nagyon általánosítóak. Egy új tanulmány szerint a nemek között nincs is mindig akkora különbség, mint azt gondoljuk.

A nők kedvenc pikáns tévésorozatában, a Szex és New York-ban Carrie egyszer azt mondta legjobb barátnőinek:  "Az a férfi, aki túl jól néz ki, valószínűleg nem jó az ágyban, mivel sosem volt rá szüksége, hogy az legyen". Ez csak egy a számtalan nemi sztereotípia közül, amit a híressé vált sorozat is feldolgozott.

Most azonban a Michigan Egyetemről Terri Conley pszichológus professzor és kutatócsoportja utánajártak, hogy az efféle nemi előítéletek – amik a 60-as években kezdődő szexuális forradalom óta jelentek meg – hogyan lettek egyre népszerűbbek, többek között éppen Carrie és a barátnői hatására. A tanulmány a Psychological Science folyóiratában jelent meg, azzal a céllal, hogy eloszlassa az emberek sztereotípiáit, vagyis azokat a szexuális mítoszokat, amelyek alaptalanul keringenek a férfiakról és a nőkről.

alv%2525C3%2525A1s1

"A cikk megszületését röviden az az általános nézet indokolta, miszerint az emberek a férfiakat többnyire szexőrülteknek, a nőket pedig prűdnek gondolják, miközben ezek egy cseppet sem adnak valós és árnyalt leírást arról, hogy milyenek is a férfiak és a nők valójában" – magyarázta Conley és társszerzője.

A tanulmány során a szerzők számos irodalmi alkotást tanulmányoztak át, majd végül nagyszámú, nemektől függő sztereotípiát találtak alaptalannak. "Arra számítunk, hogy az embereket meglepi, hogy néha csak kicsit, gyakran azonban szinte teljesen hiányzik a nemek közti különbség a szexben" – mondták a kutatók. A szakértők szerint ezek az előítéletek ugyanis olyan pontatlan információkon alapszanak, miszerint a férfiak sokkal többet gondolnak a szexre mint a nők. Ez a feltételezés már szinte megkérdőjelezhetetlenné vált, sőt ez adja az alapját annak is, hogy a férfiakat többnyire szexőrülteknek, a nőket pedig prűdebbnek tartjuk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.