Férfi meddőség – Mi károsítja a spermát?

Egyre több férfiéletét keseríti meg a meddőség, míg a meddő nők száma nem változott az elmúlt években. A férfiak a nemi betegségeknél is jobban tartanak a nem kívánt terhességtől, ennek ellenére több mint negyedük egyáltalán nem szokott gondoskodni a védekezésről, további 13 százalékuk pedig rendszeresen megfeledkezik róla.

A meddőség problémája mindig a párokat érint. Ugyanaz a férfi és nő, elképzelhető, hogy egy másik párral terhességet tudna elérni. Manapság egyre gyakoribbak a meddőséggel kapcsolatos esetek.

“Nem arról van szó, hogy jelentősen megromlott volna a spermiumminőség, vagy akár a nők fokozottan meddővé váltak volna, inkább társadalmi tendenciák állnak a háttérben” – magyarázta Dr. Zádori János szülész-nőgyógyász, a szegedi Kaáli Intézet orvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Kitolódott a gyermekvállalás ideje

Az ideális teherbeesési időszak a nőknél 20 és 30 év között van. Jelenleg az első szülés időpontja 3-4 évvel később következik be, mint 20-25 évvel ezelőtt, a teherbeesési képesség ugyanakkor minden évben csökken.

Nem a 30 év fölötti első szülés a kizárólagos oka a meddőség gyakoriságának emelkedésének, ám az a legfontosabb – mutatott rá a szakember. Egyes szakvélemények szerint a stressz és a táplálkozás minősége is közrejátszik a meddőség kialakulásában.

“Bár a mai rohanó élet rengeteg stresszt hordoz magában, de 30-40 éve is megvoltak azok a nehézségek, amelyekkel meg kellett küzdeni, így a problémát önmagában a stresszre fogni nem helyes – mondta Dr. Zádori János hozzátéve, hogy a táplálkozási módok és teherbeesési képesség között sem állítottak még fel nagyon szoros összefüggést.

sperma

Káros a szauna és a forró fürdő

A fémek közül az ólom, a higany és a kadmium egyértelműen károsítja a spermiumot – folytatta Dr. Papp György urológus, a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság elnöke. Előbbi a kipufogógázban van, az ondó kadmium-tartalma pedig erős dohányosok esetében hússzorosa a kontrollnak.

Egy átlagos dohányosnál a spermiumszám 15 százalékkal alacsonyabb, mint egy nem dohányzónál. A világ ráadásul tele van talaj- és vízfertőtlenítő, illetve növényvédő szerekkel – valamennyi ismerten spermiumkárosító.

A tömény alkoholt rendszeresen fogyasztók pedig bizonyos fajta irreverzibilis változásokat okoznak a spermiumokon, továbbá a kábítószer fogyasztás is negatívan hat a nemzőképességre – részletezte.

Károsító hatással bír a szűk nadrág viselése, a szaunázás és a forró vizes fürdő is.

Bizonyos fajta urológiai betegségek, például a herevisszeresség, illetve a krónikus ondóúti gyulladás, amely az európai nemzőképes korosztály (15 és 45 év közöttiek) több mint egytizedét érinti, rendkívüli módon befolyásolják a spermium kialakulását. Nem is beszélve a különböző gyógyszerek mellékhatásairól – sorolta az urológus.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.