Férfi influenza – Tényleg rosszabbul viselik a pasik?

Amikor kezdetét veszi a téli időszak, sajnos vele együtt érkezik az influenza szezon is. Az orvosok és a nők régóta felfigyeltek arra, hogy a férfiak túlreagálják a betegséget – a jelenséget „férfi influenzaként” is lehetne említeni. De vajon valóban csak többet panaszkodnak?

Tanulmányok szerint komolyabb tünetekkel számolhatnak

Az influenza szezonban szép számmal betegszenek meg az emberek, legyen szó férfiakról, nőkről, gyerekekről, idősekről. Régóta feltűnt azonban egy dolog az orvosoknak – és a hölgyeknek – a férfiakkal kapcsolatban: sokkal többet panaszkodnak, amikor a betegség kitör rajtuk, mint a nők.

Vajon valóban arról van szó, hogy csak jobban „nyavalyognak” az influenza miatt? Egy kanadai elemzés szerint nem valószínű – ugyanis a felső légúti megbetegedések erőteljesebben érinthetik a férfiakat, mint a nőket.

A dr. Kyle Sue által vezetett tanulmány megállapította, hogy „a férfiak és a nők között köztudottan sok fiziológiai különbség van, ezért van rá esély, hogy a megfázásra, influenza vírusra adott reakcióink is mások.”

Az Új-Fundlandi Memorial Egyetem egészségtudományi központjának klinikai docense elmondta: jelenleg zajló vizsgálataik bizonyítékot mutattak fel arra nézve, hogy a férfiak immunrendszere gyengébb, mint a nőké, ez különösen megmutatkozik a vírusos légúti fertőzéseknél. A férfiak hajlamosabbak is rá, emellett rosszabbak a tüneteik, hosszabb ideig tartanak s nagyobb eséllyel kerülnek kórházba influenza miatt. Annak érdekében, hogy összehasonlítsa, hogyan jelentkezik az influenza nőknél és férfiaknál, dr. Kyle Sue számos tanulmányt tekintett át, beleértve az állati- és emberi vizsgálatokat.

Egy Hong Kongi vizsgálat például rámutatott, hogy amikor az influenza kitör, a felnőtt férfiak nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint nő társaik. Egy amerikai tanulmány ugyanerre a következtetésre jutott, mi több, eszerint a férfiaknál magasabb a kockázata annak, hogy meghalnak a betegség miatt.

Egy további tanulmány arra világított rá, hogy az influenza és egyéb légzőszervi megbetegedések esetén a férfiak esetében nagyobb a komplikációk esélye is, mint a hölgyek körében.

Mi több, számos egértanulmány szerint a nők és férfiak közötti hormonális különbségek nagyobb védelmet nyújtanak a nőknek az influenzaszerű tünetek ellen. Más, embereken végzett tanulmány pedig rámutatott, hogy erősebb immunválasz várható a nőknél a betegség esetén, mint a férfiaknál, s így a tompulnak is a tünetek.

Az is kiderült, hogy a hölgyeknél jelentősebb reakció alakul ki az influenza oltásra, mint férfi társaiknál – talán mert az utóbbiak magasabb tesztoszteron szintje elnyomja az általános immunválaszt. A BMJ szaklapban közzétett elemzésben dr. Kyle Sue kiemelte, hogy további kutatásra van szükség, de a fenti vizsgálatok és tanulmányok rávilágítanak, hogy a „férfi influenza” jelenségnek van alapja.

A férfiakat rendszeresen megszólják, amiért túlságosan sokat panaszkodnak megfázás vagy influenza esetén” – mondta a szakember. – “Ám ha a klinikai vizsgálatokat nézzük, látványos, hogy valóban jobban szenvednek a tünetektől. Dr. Kyle Sue hangsúlyozta: talán érdemes lenne fontolóra venni, hogy a férfiakat másképp kezeljék a betegség esetén.

Ha a férfiaknál korábban végzünk szűréseket szívbetegségre, mert hajlamosabbak rá, miért nem fogadjuk el, hogy egyéb egészségügyi problémára is lehetnek fogékonyabbak, így az influenzára?” – tette fel a kérdést a szakember.

Dr. Ebbing Lautenbach, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Egészségügyi Iskolájának fertőző betegség-szakértője ugyanakkor elmondta, további vizsgálatokra van szükség, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítsák: a férfiakat jobban érintik a légzőszervi betegségek, s mennyivel nagyobb mértékben. Az is jó kérdés, miféle biológiai mechanizmusokkal lehet ezt megmagyarázni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.