Félreismert tüdőbetegségek

A tüdő nem daganatos eredetű megbetegedései közül az asztma és az ún. krónikus obstruktív tüdőbetegségek a leggyakoribbak.

Egy amerikai kutatás eredményei szerint az utóbbiak mintegy felét asztmás betegként kezelik, jelentősen rontva ezzel gyógyulásuk esélyeit.

A tüdő nem daganatos betegségei ugyan nem felelősek évente annyi halálesetért, mint a tüdőrák, de hazánkban is évi mintegy 3500 halálesetért felelősek. Az asztma alapvetően allergiás eredetű megbetegedés, míg a krónikus obstruktív tüdőbetegségek (COPD) lényege a légutak beszűkülése, majd a tüdőfunkciók romlása – főként a dohányzásnak köszönhetően.

Azonban míg az asztma esetében a légút-szűkület reverzibilis, a COPD esetében a folyamat nem visszafordítható, ezért is fontos a pontos diagnózis. A denveri Nemzeti Zsidó Orvosi Kutató Intézet munkatársai közel 600, 40 év feletti tüdőbeteget vizsgáltak meg újra spirometriás módszerrel, hogy pontosítsák diagnózisukat.
6257235 COPD-s beteget találtak, akik 51,5 százalékának a diagnózisa pontatlanul asztma volt, 10,5 százaléknál korábban sem asztmát sem COPDt nem diagnosztizáltak és mindössze 38 százaléknál volt pontos a COPD diagnózisa.

"Ezek az eredmények annak a fényében különösen meglepők, hogy a COPD-k diagnózisának felállítására megbízható módszerek és kezelésére megfelelő ajánlások vannak" – mondja Dr. David G. Tinkelman, a kutatás vezetője. ?A betegeknek csak tökéletes diagnózis és kezelés esetén van lehetőségük állapotuk javítására? – tette hozzá.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.