Fejfájás – Miért hozza el gyakrabban az ősz?

Nekünk is feltűnt már, hogy az ősz időszakában gyakrabban tapasztalható a fejfájás. Mi ennek az oka és hogyan segíthetünk magunkon?

Nem ritkaság, hogy amikor megérkezik az ősz, egyre sűrűbben észleljük a fejfájás jeleit. Ha ezt mi magunk is észrevettük már, ideje utánajárni, mi váltja ki a problémát és hogyan lehetne rajta segíteni.

Az időjárás mindenekelőtt

Talán nem meglepő, hogy az időjárás-változás előidézheti a fejfájás jelentkezését. Főleg, ha hirtelen módosul az idő. Ez gyakori az ősz folyamán, kutatások támasztják alá, hogy szeptember megérkezésével, egészen novemberig sűrűbben tapasztalható fejfájás. Gyakoribb, mint az év egyéb időszakaiban.

A tudósok sem tudják a pontos okát, de valószínű, hogy a légköri nyomás változása, a hőmérséklet és a páratartalom együttesen váltja ki a fejfájást.

Fotó: 123rf.com

Ősz és napfény

Sokakat zavar, hogy a nappalok egyre rövidebbek a hosszú nyári napok után. Hosszabbá válnak az éjjelek, más alvási szokásaink lesznek, ám ha nem tartjuk magunkat az új rutinhoz, a fejfájás gyakran jelentkezhet. Fontos igazodni a változáshoz, időben kelni és feküdni, hogy elkerüljük a kellemetlenséget, mely egész napunkat végigkísérheti.

Ludas lehet a nyáron megszokottnál kevesebb napfény is. Kevesebb természetes D-vitaminhoz jutunk, kutatások pedig kiderítették: minél kisebb a D-vitamin szint, annál inkább előfordul a fejfájás. Érdemes tehát beszerezni D-vitamint és az ősz kezdetével szedni ezt az értékes kiegészítőt!

Allergén-dömping

Az ősz az allergének jelentkezését is magával hozza. Egyik kiemelkedő közülük a sokaknak gondot okozó parlagfű, melynek akár október végén is szállnak a levegőben a pollenjei. Problémát válthatnak ki a penészspórák is. Amikor megérkezik az esős, őszies idő, a páraszint is megnő, ami a penésznek kedvező körülményeket teremt.

Testünk allergénekre adott reakciója (a hisztamin-termelés), valamint az orrmelléküregek begyulladása összefüggésben állhat a fejfájás jelentkezésével. Ha érzékenyek vagyunk az allergénekre, tegyünk meg mindent, hogy minél kevésbé legyünk kitéve a hatásuknak!

Nő a stressz

Sokan nehezen teszik túl magukat azon, hogy elmúlt a nyár, a viszonylagos felhőtlenség, s beköszöntött újra a keményebb munka, az iskola időszaka. A sok tennivaló hatására nő a stressz-szint, az ember többet kapkod és idegeskedik. Nem csoda, hogy a feszültség hatására jelentkezhet a fejfájás.

Fotó: 123rf.com

Mit tegyünk, ha már fáj?

Ha már bekövetkezett, több természetes módszer is van a fejfájás tüneteinek csökkentésére. Tenziós fejfájásnál jó ötlet a melegítő párna, a fej hátsó részére vagy tarkónkra rakva, de a hideg borogatás is hatékony fejfájás, migrén esetén. Amennyiben színuszos fejfájásunk van, érdemes szintén melegítő párnát vagy meleg törölközőt bevetni.

Segíthet a nyakmasszázs, a sötétben pihenés, a zavaró körülmények megszüntetése – például a fények, a tévé, a monitor, a tablet kikapcsolása. Hatékony fejfájás ellen a meditáció, a relaxálás, melyet ma már videókból is elsajátíthatunk. Hasznos a gyömbér is – tea, illóolaj formában tökéletes, de étrend-kiegészítő formában is alkalmazhatjuk.

Hogyan kerüljük el a fejfájás kialakulását?

Egyszerűbb azonban, ha lehetőség szerint megelőzzük a fejfájást. Ehhez fontos tudnunk, hogy mire hogyan reagál a szervezetünk – valószínűleg már volt lehetőségünk kitapasztalni.

Ehhez kapcsolódóan érdemes vezetni egy naplót: ebben leírhatjuk, mikor jelentkezett a fejfájás, mi után tapasztaltuk. Mennyire volt erős, hol éreztük leginkább és meddig tartott. Így hamarosan rájöhetünk, mi váltja ki azt, ahogyan arra is, mivel csökkenthető a probléma.

Sokat segít, ha mindig követjük, milyen idő várható, s ha front várható, akár előre is beszedhetünk gyógyszert, étrend-kiegészítőt, teát ihatunk felkészülés- és megelőzésképpen.

Szintén segíthet a kellő mennyiségű alvás. Ha kialakítunk egy rutint, tehát ugyanabban az időben fekszünk és ébredünk reggel, kevésbé valószínű a fejfájás. Fontos azonban, hogy nappal ne nagyon aludjunk és ne vegyünk forró fürdőt sem, mert ez kiválthatja a problémát.

A felfájós időszak előtt ne fogyasszunk olyasmit, ami hozzájárulhat annak kialakulásához. Ilyen a koffein, az alkohol, a cigaretta, de a túlzott fizikai aktivitás is. Fontos tudni, hogy azok az ételek, amelyek jellemzően tartalmaznak nitrátot, szintén beindíthatják a fejfájást. Ilyenek jellemzően a kolbászok, felvágottak is.

Együnk ellenben sok vitamint és ásványi anyagot. A D-vitamin mellett lényeges a B-vitaminok és a magnézium fogyasztása is.

Végül, de nem utolsó sorban, soha ne felejtsünk el kellő mennyiségű vizet inni. Ha csak kicsit is dehidratáltak vagyunk, már jelentkezhet a fejfájás. Fontos a sok folyadék, de elsősorban a víz segít!

Látászavar, zsibbadás a fejfájás alatt? Ezt lehet tenni az aurás migrénnel

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.