Fauci: A koronavírus-nyájimmunitás kialakulásához a gyerekeknek is kell vakcina

Az oltásokkal a kicsiket is fel kellene vértezni

Nem érhető el az úgynevezett nyájimmunitás, amíg a gyermekeket is be nem oltjuk – vélekedik az Egyesült Államokban jól ismert Anthony Fauci orvos a vakcina fontossága kapcsán.

A gyermekek beoltása sem várhat túl sokáig – így vélekedik Anthony Fauci orvos, aki szerint az Egyesült Államokban nem érhetik el a nyájimmunitást, amíg a kicsik is meg nem kapták a koronavírus elleni vakcinát.

Fotó: 123rf.com

„Nem tudjuk pontosan, melyik az a varázslatos pont, amikor elérjük a nyájimmunitást, de azzal tisztában vagyunk, hogy ha a lakosság többségét beoltjuk, jó állapotban leszünk” – mondta a szakember az amerikai szenátus egészségügyi bizottságának meghallgatásán. Hozzátette, a gyermekeket mindenképp be kell vonni az oltásokba.

Anthony Fauci, aki az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója, azt is elmondta: becslései szerint a lakosság 70-85 százalékának szükséges a vakcina beadása az állomány- immunitás eléréséhez. Az állomány vagy ún. nyájimmunitás akkor következik be, amikor a lakosság nagy része immunizálódik egy vírussal szemben – oltás vagy fertőzés útján.

Az orvos meghallgatása keretében azt is kiemelte, hogy Amerikában a középiskolás diákokat ősszel, a fiatalabb gyerekeket pedig 2022 elején kezdhetik el oltani. Az Egyesült Államokban a Pfizer-féle vakcinát 16 éveseknek vagy annál idősebbeknek, a Moderna és Johnson & Johnson oltást pedig 18 esztendőseknek vagy annál idősebbeknek adhatják be.

A vakcina-gyártók a serdülőkön és fiatalabb gyermekeken is elkezdték már a klinikai vizsgálatokat, ám hónapokba telik, mire az eredmények ismertté válnak.

Fotó: 123rf

Anthony Fauci nem titkolta: aggódik a koronavírus-járvány esetleges negyedik hulláma miatt, annak ellenére, hogy megnőtt az oltások száma, mivel sokan hajlamosak lazábban venni a szabályokat, ha már védetté nyilvánítja őket a vakcina. A koronavírusos esetek száma Amerikában és számos európai országban is megugrott 2021 tavaszán.

„Európa általában 3-4 héttel előz meg minket a kitörés dinamikáját illetően” – fogalmazott Fauci. – “Egy időre visszaszorult a járvány, majd ismét jött a nagy ugrás.”

A vakcina beadását követő maszkviseléssel kapcsolatban a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az oltott emberek átterjeszthetik a vírust másokra, sőt újra meg is fertőződhetnek. Nem szabad ugyanis megfeledkezni a koronavírus lehetséges új variánsairól. Ez jó ok a maszkviselésre. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) szerint egyébként valóban folytatniuk kell a maszk hordását azoknak az embereknek, akik felvették az oltást, különösen, ha még nem oltottak társaságában vannak.

Víruskutató – Biztonságosak az engedélyezett vakcinák

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.